PLENKOVIĆ PRI SAVUDRIJSKIH RIBIČIH: Kaj pričakujejo od nove slovenske vlade?

Istra

Hrvaški premier Andrej Plenković se je včeraj v Umagu srečal s predstavniki ceha ribičev istrske županije, s katerimi se je pogovarjal o stanju v Piranskem zalivu ter o težavah, s katerimi se ribiči srečujejo pri opravljanju svojega dela. Hrvaški ribiči trdijo, da še naprej prejemajo slovenske kazni zaradi ribolova v Piranskem zalivu.

Plenković se je v spremstvu več hrvaških ministrov po včerajšnji vladni seji v Pulju odpravil v Umag na srečanje z ribiči, ki za zaprtimi vrati trajalo približno uro. Glavna tema pogovorov je bilo stanje v Piranskem zalivu, a so se pogovarjali tudi o hrvaških operativnih načrtih za pomorstvo in ribištvo.

Hrvaški ribiči so ocenili, da se stanje Piranskem zalivu ni spremenilo od začetka leta, ko je Slovenija začela nadzirati morsko mejo v skladu z odločitvijo arbitražnega sodišča. Hrvaški ribiči lovijo ribe v Piranskem zalivu v spremstvu hrvaških policijskih čolnov, slovenska stran pa hrvaškim ribičem vsak dan pošilja kazni, je poročala hrvaška televizija (HTV) ob srečanju v Umagu.

Tolušić: vlada skrbi za svoje ribiče

Tudi hrvaški minister za kmetijstvo Tomislav Tolušić je po srečanju v Umagu izjavil, da se stanje v Piranskem zalivu za hrvaške ribiče ni bistveno spremenilo.

"Zavedamo se težav ribičev, posebej ko govorimo o ribolovu v Piranskem zalivu. Kot smo že večkrat dejali, ribiči ne morejo trpeti nobenih posledic, posebej pa ne s finančnih glede tega. Vlada je to uredila in skrbi za svoje ribiče," je Tolušićevo izjavo objavila hrvaška tiskovna agencija Hina.

Novinarje je tudi zanimalo, kaj hrvaška vlada pričakuje od nove slovenske vlade, ko gre za odnose med državama. Tolušić je odgovoril, da pričakuje dialog kot najboljši način za reševanje "vseh izzivov". Dodal je, da je Hrvaška tudi doslej ravnala tako in na ta način izkazovala "zelo visoko raven korektnosti". V cehu ribičev Istrske županije so po srečanju izrazili zadovoljstvo, ker vlada deluje "v interesu hrvaškega ribištva".

Poleg Plenkovića in Tolušića so bili na srečanju z ribiči tudi hrvaški ministri za notranje zadeve, pravosodje in turizem, Davor Božinović, Dražen Bošnjaković in Gari Cappelli.

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je včeraj obiskal postajo hrvaške vojaške mornarice za opazovanje obale, ki se nahaja v Savudriji ob meji s Slovenijo. Hrvaški vojaki s te postaje med drugim nadzirajo varnost plovbe v Piranskem zalivu.

Deli novico:

popaj |  29 .09. 2018 ob  14: 58
hrvat je tat bil in bo bolj si stran od hrvata tata bolje zate,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
@jurij |  22 .09. 2018 ob  17: 56
Tocno tako !
jurij |  14 .09. 2018 ob  15: 13
jaz pričakujem blokado Hrvaške na vseh področjih in zaprtje mejnih prehodov Sečovlje, Dragonja, Brezovica,Sočerga .Plenkovič pa naj si ga potegne.
fležan |  14 .09. 2018 ob  14: 33
Mejo na Črnem kalu in na rečini pod Trsatom.Istrski ribiči naj svobodno lovijo ribe v svojem istrskem morju.
minomet |  14 .09. 2018 ob  14: 23
aktivirat vse tudi vojsko oz. vojaško mornarico in nadzirat vse vsakega ki prestopi mejo ga takoj arentirat,izpust šele po plačilu kazni in meje blokirat,zapret ma kaj ki naši nimajo jajc,
Jezik |  14 .09. 2018 ob  13: 09
Zaprte rampe je edino kar zastopijo...
ribič |  14 .09. 2018 ob  13: 09
Do osamosvojitve hrvaški ribiči niso nikoli lovili v Piranskem zalivu. Slovenski ribiči pa so lovili pred osamosvojotvijo do Umaga.
flopka |  14 .09. 2018 ob  12: 19
Dve vprašanji;
ali so hrvaši ribiči do osamosvojitve lovili v Piranskem zalivu,
ali so ribiči iz Kopra do osamosvojitve lovili v Piranskem zalivu?
NIKOLI NISO LOVILI.
To je beda hrvaške in slovenske politike.
meja |  14 .09. 2018 ob  11: 29
Komunala Umag bo Korlu nehala odvažat smeti. Jokal bo cmerar. BBBBBBBUUUUUUUU
pimplc |  14 .09. 2018 ob  11: 24
-1
problem je neresljiv... zaradi mojih interesov (prodaja trzaskih podgan... t.i. podrice) s hrvasko. ne bom predlagal zaprtje meje... in bom lobiral da se spostujejo hrvaske odlocitve... nasa vlada nima jackov. Pa tudi podrice ji niso vsec.. Sem jim pripravu na vse kulinaricne nacine... In ne pase jim.. Rihtam kitajce da jim naredijo po njihovi 100l tradiciji... bem
pimplc |  14 .09. 2018 ob  11: 18
ceh istarskih ribara naj lovi ribe v istri... a je prov.
in.... ubogi hrvaski (istarski ribici) ker res ne morejo nikjer drugje lovit kot v piranskem zalivu... res ubozci... huhu
Sam |  14 .09. 2018 ob  11: 14
to,bom reko- hrvat je tat.
1