Papež z molitvijo zaključil velikonočne praznike

Svet

Papež Frančišek je na današnji sončni spomladanski velikonočni ponedeljek na Trgu sv. Petra molil z več tisoč verniki. Ob zaključku velikonočnih praznovanje je vernike pozval, naj v roke vzamejo evangelij in preberejo vsako poglavje, ki govori o Jezusovem vstajenju.

Papež je verujočim danes svetoval, naj v svoje življenje spustijo veselo osuplost, ki so ga začutili Jezusovi učenci ob njegovem vstajenju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ob veliki noči pa je Frančišek v nedeljo v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) obsodil prelivanje krvi v konfliktnih območjih. Pred 150.000 zbranimi na Trgu sv. Petra je Izraelce in Palestince pozval k nadaljevanju mirovnih pogajanj, v Siriji je zahteval konec državljanske vojne, obsodil pa je nasilje nad civilnim prebivalstvom.

Poglavar Katoliške cerkve je prav tako molil za končanje nasilja v Iraku, zaskrbljenost je izrazil tudi nad razmerami v Ukrajini, kjer papež upa, da bodo z mednarodnimi napori preprečili nasilje.

Frančišek je izrazil še upanje, da bodo kmalu končani konflikti v Srednjeafriški republiki in Južnem Sudanu, po njegovih besedah pa se morajo končati tudi teroristični napadi v Nigeriji. Papež je molil še za spravo v Venezueli.

Papež se je prav tako zavzel za intenzivnejši boj proti lakoti ter izkoriščanju otrok in starejših, pozval pa je še k večji podpori beguncem in migrantom, da bi lahko ti živeli dostojanstveno.

Z nedeljskim blagoslovom so velikonočne slovesnosti, ki so v Vatikanu potekale od četrtka, dosegle vrhunec.

Na veliki četrtek je papež izvedel tradicionalno umivanje nog

Letos je noge umil dvanajstim invalidom, med katerimi je bil tudi 75-letni musliman iz Libije. V petek se je Frančišek udeležil tradicionalnega križevega pota v rimskem Koloseju. Molil je za žrtve krize, za zlorabljene in trpinčene otroke ter ženske, za žrtve alkohola in mamil.

V soboto zvečer pa je v velikonočni vigiliji v baziliki svetega Petra v Vatikanu katoličane pozval, naj ponovno odkrijejo korenine svoje vere.

Med prazniki je papež bolne otroke razveselil s čokoladnimi jajčki, brezdomcem okoli rimske postaje Termini pa je škof v njegovem imenu razdelil po 50 evrov in jim voščil veliko noč. Denar je Frančišek dal tudi okoli 30 ženskam, ki v Vatikanu stanujejo pri sestrah matere Tereze.

Za 77-letnega Frančiška je to druga velika noč, odkar je marca lani postal papež.

Deli novico: