ODVETNIK GVOZDIĆ O ZASEGU 300 KG HEROINA V LUKI KOPER: "V uradnih zaznamkih policije in Fursa je toliko neskladnosti, da boli glava"

Kronika

Na sojenju trojici obtoženih zaradi tihotapljenja dobrih 300 kilogramov heroina, ki so ga leta 2018 zasegli v Luki Koper, je danes pričal uslužbenec Fursa Robert Babič. Ta je poudaril, da so se za pregled spornega zabojnika odločili na podlagi aplikacije. Odvetnik Branko Gvozdić pa je opozoril na neskladnosti med uradnimi zaznamki policije in Fursa.

Za natančnejši pregled zabojnika, v katerem so nato našli heroin, so se na finančni upravi odločili na podlagi opozorila evropske aplikacije Sicis, je izpovedal Babič. Sam je posledično odredil pregled dokumentacije in skeniranje zabojnika.

Aplikacija na podlagi določenih podatkov, npr. ali gre za prvo pošiljko določenega pošiljatelja ali pa gre morda za sumljivo pot, poda napotke, po katerih se finančni uslužbenci ravnajo, je pojasnila priča, ki pa se ni mogla spomniti, kaj konkretno je bilo sumljivega pri dotični pošiljki. Kot je navedel Babič, aplikacija Sicis sicer izda tisoč in več opozoril.

Zagovornik obtoženega Branko Gvozdić

Podatke o tovoru v sistem vnese ladjar, sicer pa se na Fursu šele na podlagi skeniranja, če zaznajo nepravilnosti, odločijo za fizični pregled tovora. Kot je poudaril Babič, je pri vseh pošiljkah postopek popolnoma enak.

Zagovornik obtoženega Arisa Alibašića Branko Gvozdić pa je ob nastopu priče menil, da je bilo v dosedanjem dokaznem postopku več zadev spornih. Tako je v zapisih o pregledih pošiljke ter uradnih zaznamkih policije in Fursa "toliko neskladnosti, da boli glava".

Pri tem je navedel, da se v dokumentih razlikujejo ure začetka in konca pregledov, poleg tega se izmed več zaslišanih kriminalistov nihče ni mogel spomniti več kot treh prisotnih sodelavcev. Tudi današnja priča je po njegovi oceni odgovarjala naučeno.

"Vse to je pri taki najdbi sumljivo," je še menil Gvozdić, ki je sodišču podal predlog, da se pridobi zgodovinski pregled o tem, kaj vse je bilo vneseno v prej omenjeno aplikacijo.

Cariniki so aprila 2018 v koprskem pristanišču v zabojniku, ki je prispel na turški ladji, vkrcan pa je bil v Iranu, med lepilom za keramiko odkrili 302 kilograma heroina izredne čistosti. Ta bi po ocenah policije lahko preprodajalcem prinesel od 30 do 50 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi.

Policija je maja lani prijela soobtožena v omenjenem sojenju Gregorja Setnikarja in Arisa Alibašića, kasneje pa še domnevnega naročnika pošiljke heroina Aleksandra Vettorazzija. Vsi trije so v priporu, še en osumljenec pa je na begu. Po prepričanju tožilstva so pri organizaciji in izvedbi prevoza heroina delovali kot hudodelska združba, za organizacijo operacije pa je poskrbel Vettorazzi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija