ODKRIVANJE MLADIH UPOV: Tabor za nadarjene v Ankaranu

Ankaran

Ta konec tedna bo v Ankaranu potekal tabor za nadarjene, ki ga v okviru projekta Odkrivanje in razvoj otrokovih talentov na predšolski in šolski stopnji pripravljajo študentje Pedagoške fakultete (PEF) ter Fakultete za vede o zdravju (FVZ) Univerze na Primorskem (UP). Mladi upi z ankaranske osnovne šole, s katero se je fakulteta povezala, se bodo preizkusili v številnih aktivnostih, med drugim bodo kuhali z lanskoletno zmagovalko oddaje Master Chef Saro Rutar.

Tabora, ta bo potekal v Osnovni šoli in vrtcu Ankaran ter po Kopru, se bo udeležilo 20 nadarjenih učencev z Osnovne šole Ankaran in Hrvatini, in sicer od 7. razreda dalje, so sporočili organizatorji.

Projekt, v katerega so bili vključeni študentje PEF in FVZ, je potekal pod vodstvom doc. dr. Mojce Kukanja Gabrijelčič, strokovnjakinje s področja odkrivanja in dela z nadarjenimi otroki/učenci, ter v sodelovanju z vrtcem OŠ Ankaran.

Projekt temelji na zavedanju "o pomembnosti zgodnjega odkrivanja in vsestranskega razvoja talentov, ki so nosilni stebri naše prihodnosti, človeškega razvoja in napredka na številnih življenjskih področjih". Vzgajanje in razvijanje talentov posameznika je življenjska investicija, ki naj bi bila primarna skrb vzgoje in izobraževanja, poudarjajo sodelujoči.

V 4-mesečnem projektu so si za cilj zadali izdelavo ter pilotno vpeljavo novega modela celostnega prepoznavanja in usmerjanja (razvoja) mladih talentov od predšolske stopnje dalje. V sodelovanju z Osnovno šolo Ankaran - v vrtec so med drugim implementirali pripomočke za odkrivanje nadarjenih in talentiranih otrok in učencev, so pripravili individualizirane učne programe, izobraževanje za vzgojitelje in učitelje, študentje pa so sodelovali tudi pri tednu pouka v naravi. Projekt se bo sklenil s taborom za nadarjene.

Deli novico: