OBČINSKI SVETNIK IN HOTELIR TZP OZNAČIL ZA 'BANKOMAT BREZ LIMITA': V celem letu njegovemu hotelu priskrbeli le eno rezervacijo

Piran

Piranska občina je minuli četrtek sprejela proračun za leto 2020. Ob rekordno visokem proračunu, v katerem je predvidenih za 37,6 milijona odhodkov in 31,8 milijona evrov prihodkov, se je marsikdo vprašal, kam gre ves ta denar. Občinskega svetnika iz vrst SD Marka Juriševiča je v sprejetem proračunu v oči zbodel predvsem primanjkljaj vidnejših projektov na področju turizma oziroma aktivnejši razvoj turistične infrastrukture. Predsednik občinskega odbora za turizem in hotelir, ki izhaja iz znane portoroške družine, je ob tem kritičen predvsem do Turističnega združenja Portorož (TZP), ki ga je označil kot "elitistično združenje" in "bankomat brez limita".

Marko Juriševič

Občinski svetnik, predsednik občinskega odbora za turizem in direktor Hotela Marko, Marko Juriševič, je na četrtkovi seji izpostavil dejstvo, da je turizem glavna gospodarska panoga občine Piran, a da kljub temu v proračunu ni predvidene nobene vidnejše investicije na področju turizma oziroma za aktivnejši razvoj turistične infrastrukture. "Svetniška skupina SD je letošnji proračun podprla, ker nočemo biti zaviralci razvoja naše občine in rušiti projekte, ki so pomembni za kraj, in hkrati ne želimo zaustavljati financiranja in greniti življenja društvom, šolam, vrtcem, gasilcem in ostalim javnim zavodom, ki so odvisni od občinskega proračuna," je dejal.

Ob tem je poudaril, da ne more ostati ravnodušen in spregledati postavke v proračunu, ki se nanaša na pobrano turistično takso. Od leta 2019 je ta namreč znatno višja in dosega štiri milijone letno, letos pa bo ta znesek še višji. "V Portorožu in Piranu pa vlada klavrno stanje. Lokali, restavracije, klubi, trgovine so prazni. Ti zapirajo predčasno, že popoldan, ali pa so sploh zaprti na določene dneve, ker obiska ni, ljudi ni, vse je prazno. V Piranu je še huje, tam ima srečo tisti turist, ki naleti na odprt lokal, da lahko zvečer popije kozarec vina," je nadaljeval občinski svetnik in poudaril, da takšno stanje velja tudi v poletni sezoni.

Kam gre 1,5 milijona evrov, ki jih letno dobi TZP?

Juriševiča je na seji zato zanimalo, zakaj v piranski občini vlada tako klavrno stanje, ob dejstvu, da levji delež denarja iz naslova turizma pripade Turističnemu združenju Portorož (TZP), ki razpolaga z več kot 1,5 milijona evrov letno. Predsednik odbora za turizem in hotelir, ki se torej na razmere v turizmu več kot spozna, TZP vidi kot "elitistično združenje". Kot nam je pojasnil, je TZP gospodarsko interesno združenje, "kar je ob njegovi ustanovitvi sicer imelo smisel, saj je gospodarstvo v združenje vplačevalo več sredstev, občina pa prispevala le del sredstev za promocijo destinacije, danes pa je postalo tako rekoč 'podjetje' s svojim nadzornim svetom, ki pa upravlja in deluje izključno z javnim denarjem".

Tako nam je pojasnil, kje vidi problem: "Veliko deležnikov nima možnosti neposredno sodelovati pri oblikovanju plana dela TZP, bodisi, ker niso člani, bodisi, ker ne vplačujejo turistične takse, a so vseeno pomemben deležnik razvoja turizma v kraju - govorim predvsem o lokalih, nočnih klubih in trgovinah. Zelo pomembni so zagotovo tudi sobodajalci in zasebniki z majhnimi turističnimi kapacitetami (apartmaji, sobami itd.), ki v združenju nimajo pravega glasu. Takšnih 'glasov' je cela vrsta ob dejstvu, da hotelirji vplačujejo 40 odstotkov turistične takse, ostali pa 60 odstotkov." TZP kot gospodarsko interesno združenje torej razpolaga z denarjem vseh njih, zasleduje pa predvsem interese svojih članov, medtem ko so ostali porinjeni ob rob, meni Juriševič.

100 tisoč evrov za rezervacijski sistem, ki hotelom prinese po eno rezervacijo na leto

Po njegovem mnenju organizacijska oblika TZP ni več pravi odgovor na današnje potrebe. Zaveda pa se, da je tudi občina "ujetnica takšne ureditve", saj jo pogodba o ustanovitvi TZP obvezuje, da združenju nameni 40 odstotkov turistične takse. "In zgodi se, da na občini jejo golaž, na TZP pa škampe in biftke. Kdo je sedaj tukaj nor?! Vsi javni zavodi varčujejo, na drugi strani pa imamo TZP, ki je 'bankomat brez limita'," se sprašuje Juriševič. Ob tem je nanizal še stroške turističnega združenja, ki 'letijo v nebo': "TZP za lastno delovanje porabi skoraj polovico sredstev, torej se predvsem ukvarja sam s seboj. Več kot 400.000 evrov porabi za lastne stroške dela, hkrati pa dodatno daje veliko projektov v zunanje izvajanje, kjer se troši na deset tisoče evrov."

Kot hotelir nam je navedeno pojasnil na konkretnem in zelo nazornem primeru. Po njegovih besedah je TZP v spletno stran oziroma portal destinacije Portorož in Piran ter vzpostavitev rezervacijskega sistema investiral preko 100.000 evrov. "Iz tega portala smo v Hotelu Marko v letu 2019 prejeli samo eno rezervacijo. Ob tem je potrebno izpostaviti, da Hotel Marko ustvari blizu 25.000 nočitev na leto in da vplačamo blizu 60.000 evrov turistične takse, od TZP pa dobimo eno rezervacijo za dve noči v celem letu!" Boljši učinek in promocijo torej ustvari spletni portal booking.com, ki ga uporabljajo vsi, ki oddajajo turistične kapacitete, in ki napolni cel kraj s turisti, občine pa ne stane niti en evro, meni direktor Hotela Marko.

Terasa Hotela Marko, kateremu je TZP v lanskem letu 'priskrbel' zgolj eno rezervacijo.

"TZP je potrebno preoblikovati!"

Juriševič je zato predlagal nekaj ukrepov, ki bi doprinesli k razvoju turizma v piranski občini. Izhajajoč iz izhodišča, da je "treba javni denar pravičneje razdeliti, predvsem pa trošiti bolj transparentno in pod strožjim nadzorom", je predlagal ustanovitev samostojnega urada za turizem, ki takoj postane oseba javnega prava, TZP pa bi preoblikoval v javni zavod. Urad za turizem bi tako razpolagal s sredstvi namenjenimi za razvoj turistične infrastrukture, TZP pa bi skrbel za promocijo destinacije in deloval kot koordinator turistične javnosti, poraba denarja pa bi bila veliko bolj transparentna. 

Na zadnji občinski seji je podal tudi pobudo za ustanovitev strateškega sveta za spremljanje strategije razvoja turizma občine Piran do leta 2025, ki jo je občinski svet sprejel leta 2018. Ta predvideva vrsto ukrepov in akcijski plan z večjim naborom projektov, a se, tako Juriševič, sedaj aktivno ne izvaja, nad njenim (ne)uresničevanje pa nihče ne bdi.

Turistično združenje Portorož letno razpolaga s približno 1,5 milijona evrov. 

"Vemo, da je ravno v lanskem letu prišlo do znatnega povečanja sredstev iz naslova turistične takse, to bo že drugi proračun z višjo postavko za te namene, ne ve pa se, kaj se s tem denarjem dogaja, od turističnih delavcev pa je zaznati zelo slabo voljo," je še dodal občinski svetnik, ki je prepričan, da bo preboj piranske občine omogočilo le investiranje v turistično infrastrukturo.

"Menim, da imajo občani in turistični delavci dovolj negativnih zgodb povezanih s TZP in temu je treba narediti konec!" je še zaključil Juriševič.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Darko |  19 .02. 2020 ob  14: 29
TZP je bil vedno bankomat. Zdaj denar lahko črpajo tudi člani GZOP
Supmuhel |  19 .02. 2020 ob  00: 57
Obala1 - predstavi se :-)

En majhen argument, zakaj je H Marko dobil tako malo rezervacij preko portala:
03.04 - 10.04 preko portoroz.si = 825 € za 2 pax v DBL BB
isti termin preko Booking-a= 616,50 € za enako storitev.

Zakaj bi nekdo dal 200 € za isto sobo?
toliko o tem...
Obala1 |  18 .02. 2020 ob  21: 59
Najbolj progresiven direktor TZPja? Brez enega dneva izkusenj v turizmu? In ce ga primerjamo a tistimi prejsnjimi? To je ze tragikomicno. Dovolj je pogledati Koper ki je do vceraj za Portorozem bil svetlobna lets leta nazaj zdaj Jim bezi da ga ne bodo vec ujeli. Ziga Ziga on me spomni na tvojega Oceta. Dosti govori in nic ne naredi. Spremembe so nujne in dobro je fant povedal v clanku. Ranije spremebe ki jih bodo voditi strokovnjaki ne taki kot zdajsnji Ali bivsi Top lineovci. Pa Leo vecer se naprej.
Tiramola  |  18 .02. 2020 ob  18: 46
Marko ima prav.
Tdp ima eue samo za svoj obstoj.
Iz Portoroža so naredili Mortorož, ja. Ja ja ja ja ja ja ja...
Supmuhel |  18 .02. 2020 ob  17: 46
-9
Ni vse tako, kot se zgoraj piše. TZP ima najbolj progresivnega direktorja po dolgih letih. Pri prejšnjih direktorjih se ni nihče kaj dosti bunil, pa se ni naredilo NIČ. Končno je tukaj nekdo, ki je progresiven in se trudi za Piran...
Ne bom našteval kaj je naredil, ampak če ena oseba nekaj reče in en portal to objavi, je potrebno pogledati tudi drugo plat medalje in tukaj je ne vidim...
Marsikdo od nas vidi pozitiven efekt TZPja in ga podpira. Ni me sram se podpisati pod svojo izjavo:
Ž Uhelj
TOP Line
Tom |  18 .02. 2020 ob  12: 36
18
Zanimiva je ta sveta hinavščina SD.

Kar trdi o ne 100% učinkovitosti - to drži. Bi se dalo več, tako, kot praktično povsod. Kar pa je "pozabil" povedati, je to, da jih isto stanje v preteklosti ni popolnoma nič motilo - seveda ne, ko pa so bili njihovi predsedniki NS TZO (Vojka Štular) in ko so bili v Piranu na oblasti (Bossman). Popolnoma isti očitki so leteli na TZP vsaj dva-tri pretekla mandata, tudi predlogi o reorganizaciji oblike (g.i.z.), a so se na vse požvižgali.

Vsaj tri mandate se je tudi zahtevalo poročilo o porabljenih sredstvih TZP, a so [ASD, takrat na oblasti] uporabili vse možne finte in prijeme in izgovore da do tega ni prišlo. Poročilo so zahtevali svetniki, SD je vedno vse blokiral. (Obstaja tudi revizijsko poročilo rač. sodišča, negativno mnenje, kjer lepo piše kako je SD (Vojka) neracionalno trošila denar od taks oz turistična sredstva.)

Ja, res je, TZP je bil od vedno bankomat elite, sedaj SD jezi, ker niso zraven.

Cccc....