OB 13. URI BO ZNANO: Savudrijski ribiči danes po odgovore na ministrstvo

Istra

Predstavniki savudrijskih ribičev se bodo danes zaradi slovenske implementacije arbitražne sodbe srečali s predstavniki več hrvaških ministrstev. Na sestanku, ki bo ob 13. uri na hrvaškem kmetijskem ministrstvu, naj bi ribiči od hrvaških oblasti dobili odgovore na njihova vprašanja o nadaljnjih korakih.

Hrvaški ribiči, ki lovijo na območju Piranskega zaliva, so namreč zaskrbljeni zaradi slovenskih napovedi, da jih bodo kaznovali, če bodo lovili v slovenskem teritorialnem morju. Arbitražno sodišče je junija lani odločilo, da Sloveniji pripadajo približno tri četrtine Piranskega zaliva, česar Hrvaška ne priznava in vztraja na sredinski mejni črti v Piranskem zalivu.

Hrvaška policija sicer spremlja hrvaške ribiče, ko se ti odpravijo na ribolov do sredine Piranskega zaliva. Vendar se od slovenske implementacije arbitražne sodbe, 30. decembra lani, vse manj ribičev iz hrvaške Istre odloča metati mreže na omejenem območju.

Ribiči iz hrvaške Istre so se na svojem sredinem sestanku v Bašaniji v Umagu dogovorili, da bodo na današnjem srečanju v Zagrebu zahtevali "varno in nemoteno delo ribičev na hrvaškem območju, vključno s Piranskim zalivom ter nevtraliziranje hipotetičnih kazni iz Slovenije", je poročala hrvaška agencija Hina.

Podporo jim je že obljubila vodja hrvaške diplomacije Pejčinović Burićeva. Ta je v pogovoru za javno hrvaško televizijo (HTV) v sredo napovedala, da lahko hrvaški ribiči na današnjem srečanju pričakujejo podporo vseh državnih inštitucij, kot tudi odprti pogovor o vseh vprašanjih, ki jih skrbijo. "Hrvaške inštitucije ne bodo dovolile, da hrvaški državljani in ribiči trpijo škodo zaradi enostranskih in nedopustnih postopkov s slovenske strani," je poudarila.

Deli novico:

Brižna Istra |  04 .01. 2018 ob  17: 42
Samo še Ustaši se nam mankajo.
bala |  04 .01. 2018 ob  11: 21
"" Savudrijski ribiči "" lahko jih na prste ene roke prešteješ. Do pred nekaj leti tam ni bilo nič, področje sploh ni bilo naseljeno.
Je pa bila ena "gostilna". Po naklučju smo tam pristali in lastnik ki je kopal na vrtu je najprej zlovil kokoši iz prostora, potem pa nam je postregel toplo pivo.
Verjetno so to ribiči iz Slavonije
jurij |  04 .01. 2018 ob  09: 47
še vedno se nismo naučili, da so hrvati hinavski, zahrbten narod.
EEEE G...I HRVATI |  04 .01. 2018 ob  09: 22
Arbitraža je pravni postopek reševanja sporov izven sodišča, pri čemer udeleženci prepustijo odločanje določeni osebi ali osebam – t. i. arbitrom oz. arbitražnem tribunalu in se vnaprej zavežejo, da bodo spoštovali doseženo odločitev
Xxxx |  04 .01. 2018 ob  08: 58
Koju granicu? Siete proprio ignoranti !
hrvati in njihovi dogovori o meji |  04 .01. 2018 ob  08: 42
RATNI VETERAN ZAPRIJETIO: ‘Plenković ima 72 sata da riješi stvar, inače ćemo skupiti 100 brodova koji će štititi granicu’
IBRO |  04 .01. 2018 ob  08: 33
samo tej naši južni sosedi so res neumni!