O REDUKCIJI VODE V ISTRI NE RAZMIŠLJAJO: Ob večji porabi jo kupijo na Krasu in v hrvaški Istri

Istra

Dolgotrajno sušno in vroče obdobje je vplivalo tudi na vodostaj reke Rižane, saj njej izvir trenutno ne zagotavlja več biološkega minimuma. Tega v Rižanskem vodovodu tako zdaj zagotavljajo prek svojih črpalk, pravi prvi mož vodovoda Zdravko Hočevar. Ob povečani porabi polovico vode kupujejo iz hrvaške Istre in Krasa, a o redukcijah ne razmišljajo.

Poraba vode je v teh dneh pričakovano visoka in se giblje pri okoli 36.000 kubičnih metrih dnevno. Gre za zajetno porabo, ki je skoraj dvakrat višja od siceršnje, je za STA priznal direktor Rižanskega vodovoda Koper Hočevar.

Tako so trenutno odvisni tudi od drugih virov, saj več kot polovico vode kupujejo od Istrskega vodovoda Buzet in od Kraškega vodovoda Sežana.

Kljub temu je Hočevar poudaril, da so zaenkrat zadeve uspeli stabilizirati, trenutno pa delajo na tem, da bodo prebrodili tudi to sušno obdobje. Pri tem nikakor ne razmišljajo o redukcijah, je dodal, čeprav te možnosti ni mogoče povsem izključiti.

Hočevar je sicer optimist tudi zaradi pristopa lokalnega prebivalstva v Istri. "Naši občani so že po naravi zelo varčni z vodo," je izpostavil Hočevar in dodal, da znajo biti Istrani pri tem zelo racionalni.

Deli novico:

nevtralni |  04 .08. 2017 ob  07: 43
ne samo v kopru, da ne tesnijo cevi, tudi v zaledju ne tesnijo, saj so na njihovi trasi kljub veliki suši še vedno izviri vode in tudi trava je "čudežno" zelena. Velja za cevovod Popetre- Lopar-Truške-Boršt-Labor-Glem.

V času nekdanje SFRJ, se je fizično pregledovalo traso, sedaj pa na tej trasi raste sredi suše velika,lepa,zelena robida.
No tudi to jeza nekaj dobro, bomo vsaj nabrali robidnice.
Justino |  03 .08. 2017 ob  20: 00
temu se reče lovci v motni vodi !
Kaj bi bilo |  03 .08. 2017 ob  19: 26
Če bi v kopru vse cevi tesnile?Baje v starem mestnem jedru 1/3 vode gre v izgubo zaradi dotrajanih cevi,Saj ni čudno,da je pri nas voda tako draga.V semedeli ni dneva,da nekje ne flikajo cevi.S čem se na rižanskem pohvalijo v vseh teh letih?Z uvozom vode iz hrvaške!Kje so nasedla EU sredstva?V plačilo te izgube mogoče?