NOVI PREVENTIVNI UKREPI V ŠOLAH: Zapiranje ne pride več v poštev, otroke bodo cepili v posebnih avtobusih

Svet

V Avstriji se bo novo šolsko leto začelo podobno, kot se je prejšnje končalo. Najprej bodo namreč imeli dvotedensko varnostno fazo, ko se bodo morali vsi šolarji testirati najmanj trikrat ter razen v razredih nositi maske. Kako bo kasneje, bo odvisno od specifične situacije, pri čemer bodo tveganje med drugim ocenjevali z analizo odpadnih voda.

S slednjo bodo ugotavljali, kako razširjen je novi koronavirus v določeni regiji.

Če bo tveganje višje, bodo v šolah na območju odredili redna testiranja in obvezno uporabo mask, je danes po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA pojasnil avstrijski minister za šolstvo Heinz Fassmann.

Obsežna zapiranja šol in uvajanje izmenskega pouka v začetku septembra po besedah ministra preprosto ne pridejo več v poštev. Da bi ta scenarij ne postal neizbežen, bodo sprejeli vrsto drugih ukrepov.

Prvi je sistem zgodnjega opozarjanja z analizami odpadnih voda - z njim lahko virus zaznajo že teden dni prej, kot bi ga zaznali z beleženjem potrjenih okužb - in drugi izvajanje rednih testov PCR na 300 izbranih šolah po vsej državi.

Če bo to testiranje - ki ne bo več potekalo z grgranjem, ampak z izpiranjem ust, s čimer bodo preprečili morebitno nastajanje nevarnih aerosolov v učilnicah - pokazalo na povečano tveganje širjenja okužb, bodo izvedli posamična testiranja na vseh šolah. Pri testiranju se bodo sicer v večji meri zanašali na zanesljivejše PCR teste in le še deloma na hitre teste.

Šolsko potrdilo o negativnem testu na novi koronavirus bo jeseni, tako kot že spomladi, veljalo tudi izven šole, med drugim za vstop v restavracije.

Pristojni bodo skušali obenem povečati kvoto cepljenih med šolarji, med drugim z obiski posebnih cepilnih avtobusov na šolah. V nekaterih zveznih deželah bodo ti avtobusi delovali že tudi v drugi polovici avgusta. Če bo treba po izteku varnostne faze v nekaterih regijah nadaljevati z rednimi testiranji, ta ne bodo veljala za cepljene šolarje. Se bodo pa tudi cepljeni morali testirati v prvi varnostni fazi.

V Avstriji je sicer trenutno z vsaj enim odmerkom cepljenih 19 odstotkov šolarjev, starih od 12 do 15 let, in 46 odstotkov dijakov, starih od 16 do 19 let.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija