NOVI PLAČILNI NALOGI ZA NAŠE RIBIČE: V času postopka ne bi smelo biti težav

Istra

Slovenski ribiči so včeraj hrvaškemu odvetniku Ivici Senjaku, ki jih zastopa pred hrvaškim sodiščem, predali plačilne naloge, ki so jih ta teden prejeli s hrvaške strani zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu. Nekaj pritožb ribičev je sicer vložil v minulih dneh, je poročalo več slovenskih televizij.

Senjak je včeraj izrazil pričakovanje, da bi morali prva obvestila hrvaškega sodišča prejeti v nekaj mesecih. Dokler traja postopek, pa ribiči ne bi smeli imeti nobenih težav pri prečkanju meje, je povedal po poročanju Televizije Slovenija.

Slovenski ribiči so se s Senjakom prvič srečali v soboto v Kopru, kjer so mu prvi predali pooblastila za zastopanje pred hrvaškim sodiščem glede hrvaških kazni zaradi prečkanja sredinske črte v Piranskem zalivu. Prve pritožbe je tako vložil že v minulih dneh.

Odvetnik je v soboto pojasnil, da bo v postopku zagovarjal stališče, da so ti dogodki izključno političnega značaja, saj gre za odločitev slovenske vlade, da implementira sodbo arbitražnega sodišča o meji med Hrvaško in Slovenijo. Ker je država tista, ki stoji za tem celotnim projektom, so to okoliščine, ki izključujejo odgovornost ribičev. Ker gre torej za primarno politično vprašanje, bi Hrvaška morala na to gledati kot na meddržavni incident, glede na to, da ne priznava arbitražne sodbe, je dodal.

Deli novico:

kobe |  11 .02. 2018 ob  17: 38
Naši ribiči že par let zagotavljjo, da ne gredo čez sredinsko črto.Kaj a tudi oni provocirajo?