NOVA UREDBA: Delitev luške koncesnine odslej tudi glede na število prebivalcev

Koper

Vlada je v četrtek izdala spremembe uredbe o upravljanju koprskega tovornega pristanišča, ki med drugim določa merila za razdelitev koncesijske dajatve med občinami. Med kriterije po novem spada tudi število prebivalcev posamezne občine. Tako v koprski kot v ankaranski občini novosti za zdaj ne komentirajo.

Nova uredba o upravljanju koprskega tovornega pristanišča, opravljanju pristaniške dejavnosti, podelitvi koncesije za upravljanje, vodenje, razvoj in redno vzdrževanje pristaniške infrastrukture v tem pristanišču namreč določa tri merila za razdelitev deleža koncesijske dajatve med občine: kopenski del pristanišča, ki se nahaja na območju občine in pomeni 50 odstotkov koncesijske dajatve, površina območja, ki pomeni 25 odstotkov koncesijske dajatve, ter število prebivalcev posamezne občine, ki pomeni 25 odstotkov koncesijske dajatve.

Uredba določa tudi namenskost porabe koncesijske dajatve. To mora občina nameniti za vzpostavitev javne občinske infrastrukture in občinskih javnih služb, da izboljša kakovost življenja prebivalcev občine zaradi negativnih vplivov pristanišča. Uredba določa še, da pristaniški red, v katerem se določi interna pravila za varno in nemoteno delovanje pristanišča, sprejme koncesionar, piše v vladnih gradivih.

Doslej je 55 odstotkov koncesije, ki pripada lokalnima skupnostma, prejela koprska občina, ankaranska pa 45 odstotkov. Že dalj časa so sicer potekala pogajanja o spremembi ključa, po katerem se izplačuje koncesnina. Ministrstvo za infrastrukturo je tako še v začetku leta predlagalo, da bi delež koprske občine povečali na 82 odstotkov.

 

Koprski župan Boris Popovič je bil tedaj s predlogom ministrstva zadovoljen. "Predlagana je bolj poštena delitev, ni idealna za nas, je pa bolj poštena," je poudaril. Ankaranski župan Gregor Strmčnik pa je predlog ocenil za nesprejemljivega, saj bi bilo treba upoštevati, kolikšno površino občina namenja za opravljanje te dejavnosti in izpostavil, da Ankaran eno tretjino površine namenja za območje državnega prostorskega načrta za pristanišče.

K višini koncesnine bo sicer vplivala tudi razširitev koncesijskega območja koprskega pristanišča na območju Občine Ankaran. Kot so v četrtek opozorili v Luki Koper, omenjena vladna uredba med drugim določa tudi širitev koncesijskega območja, in sicer na kopnem za dodatnih slabih 44 hektarjev na območju Ankaranske bonifike. "Nove površine so za Luko Koper pomembne, ker jih bomo lahko v prvi fazi uporabili za odlaganje materiala ob poglabljanju morskega dna. Pomembno pa je tudi to, da se koncesijsko območje širi tudi na območje bodočega kamionskega terminala v neposredni bližini novega Srminskega vhoda," so poudarili v Luki.

 

Ankaranski župan Gregor Strmčnik je v petek za STA povedal, da spremembe uredbe na občini za zdaj ne komentirajo. Želijo namreč najprej dobiti uradno gradivo, "potem bomo preračunavali" in se tudi odzvali, je pojasnil.

Dogajanja zaenkrat ne komentirajo niti v koprski občini. Kot so pojasnili, naj bi župan Boris Popovič sprejem vladne uredbe predvidoma komentiral v ponedeljek, ko se vrne s službenega potovanja na Kitajskem.

Deli novico:

$$$$ |  28 .06. 2018 ob  00: 47
15
Zakaj imamo 2 podžupana ki vlečeta lepi plači?
@@@@marko |  20 .06. 2018 ob  21: 20
15
Bomo videli. Glavno za plače je šlo 250000€ in več. Naj živi Ankaran.
Marko |  20 .06. 2018 ob  13: 39
-3
@@@Marko.......Dobro jutro
@@@Marko |  20 .06. 2018 ob  13: 21
-3
Kja pa je bilo obljuljeno? da ne bo pozidave, da se bo poslušalo voljo ljudi.. kolker mi je znano se večina projektov spelje na pobude občanov, vsekakor pa vse nikoli ne bo moč zadovoljiti
Marko |  20 .06. 2018 ob  08: 57
@@Marko
Pogrešam vse tisto kaj je bilo obljubljeno ( ali saj nekaj), šli smo na svoje da bi bilo boljše.
@Marko |  20 .06. 2018 ob  08: 20
-3
zaupaš kaj pogrešaš v Ankaranu in česa nimamo kar smo v MOKu imeli?
Marko |  19 .06. 2018 ob  17: 16
@Ankaran
Mislim da je čas pravljicam potekel. Imaš prav da je Občina začela od nule, to da, izjave župana pred volitvami da ima pripravljen in strokoven visoko izobražen kadar za vodenje Občine že naslednji dan po volitvah. Kje smo danes ko se iščejo in ne vedo kje so in zakaj. Rabimo projekte izdelane v 4 letih. Denar je bil in upam da ga je še. Razočaran sem ker sem sam volil to opcijo. Škoda, naslenjič pa voliti po zdravi kmečki pameti.
Joža |  19 .06. 2018 ob  16: 41
-18

Viva Ankaran - Ancarano

Ankaran |  19 .06. 2018 ob  10: 15
-2
Dejte pusti Ankaran pri miru, nimamo nič maj kot smo imeli kot prebivalci MOKa, naši otroci imajo bistveno več kot so imeli včasih, uredile so se stvari, ki sedaj olajšujejo gibanje nekaterim skupinam ljudi........... kar se tiče koncesnine po št prebivalcev sem prepričan, da bi se vsi Ankarančani strinjali z delitvijo po št prebivalcev, če bi se vzelo šestilo in začrtalo vplivno območje Luke (ta delitev bi bila zagotovo poštena za vse)... dejansko občina Ankaran je začela iz nič, kot novorojenček, postavljajo se trdni temelji na katerih bo mogoče graditi v prihodnje... upošteva se želje ljudi (zagotovo vseh želja in potreb na 1x ni mogoče uresničiti)... ne pljuvajte, raje pomagajte občini oz občiniski upravi z rešitvami .... nekateri žal še predpražnika pred lastnimi vrati ne znate pomest...
Joža |  18 .06. 2018 ob  18: 21
-2
@Face
Kaj pa je obljubljal Strmčnik?
Poišči kaj na internetu, če imaš prekratek spomin.
Joža |  18 .06. 2018 ob  18: 18
-3
Vsi zavidajo Ankaranu in izkoriščajo vsak trenutek za volilno kampanjo.
Viva Ankaran-Ancarano
xxl |  18 .06. 2018 ob  09: 20
Edino pošteno!
1