Nova kočija kraljice Elizabete II. odsev britanske zgodovine

Svet

Kraljica Elizabeta II. se bo na današnji tradicionalni nagovor parlamenta odpeljala v povsem novi kočiji. Kočija, ki je bila izdelana v Avstraliji v nekaj več kot desetletju, vsebuje več kot 100 neprecenljivih kosov iz britanske zgodovine. Gre za šele drugo kočijo, izdelano v več kot 100 letih, ki jo vlečejo konji.

Kočijo je izdelal avstralski rokodelec Jim Frecklington v svoji delavnici v predmestju Sydneya. Dolga je skoraj 5,5 metra, visoka več kot tri metre in težka več kot tri tone. Vleklo jo bo šest konj, prekrita pa je z dekorativnimi zlatimi listi.

Krona na vrhu kočije je bila izrezljana iz hrasta admiralske ladje Horatia Nelsona iz bitke pri Trafalgarju leta 1805. V njej se lahko namesti tudi kamera za snemanje množice ob poti. "Leta 1922 je bila ladja deležna velikega popravila in spoznal sem, da je vrhovno poveljstvo mornarice odstranilo nekaj lesa," je dejal Frecklington. "Izvedel sem, kdo ima v lasti ta les, pristopil in vprašal, ali bi podaril ta kos lesa."

Notranjost kočije, oblečena v rumeno svilo, vsebuje dele iz več kot 100 britanskih zgodovinskih prizorišč in organizacij. Številni deli so leseni; ti so bili obdelani v manjše pološčene kvadrate, ki so jih uporabili za dekoracijo notranjih sten in vrat. Ročaji ograje so izdelani iz lesa kraljeve jahte Britannia.

V kočijo je vgrajena tudi svinčena krogla za mušketo iz bitke pri Waterlooju leta 1815 ter kos kovine iz odlitka Viktorijinega križca, najvišjega vojaškega odlikovanja. Prav tako vsebuje fragmente škotskega kamna usode, kjer so nekoč kronali monarhe.

Za zagotavljanje prijetne vožnje ima kočija vgrajenih šest hidravličnih stabilizatorjev, prekriti z zlatimi listi, opremljena pa je tudi z električnimi okni in grelci.

"Želel sem ustvariti nekaj izjemno posebnega za obeležitev kraljičinega vladanja," je dejal Frecklington, ki je že leta 1988 pomagal pri izdelavi avstralske državne kočije. Ta je namreč zaznamovala 200-letnico Avstralije in je bila prva nova državna kočija po letu 1902.

"Naša kraljica se bo v zgodovino zapisala kot ena največjih vladarjev, ki so kdaj koli živeli, in sem menil, da je treba izdelati nekaj zelo posebnega - nek določen predmet," je še dejal.

Frecklington je prejel začetna sredstva s strani avstralske vlade, za izdelavo pa je prav tako porabil svoj denar. Kočijo je kupil Sklad kraljeve zbirke, in sicer skoraj v celoti z denarjem iz privatnih donacij. Sklad sicer skrbi za kraljeve konjušnice v Buckinghamski palači, kjer hranijo državne kočije in konje.

Kraljica, ki se bo z novo kočijo danes peljala od Buckinghamske palače do Westminstrske palače, bo predstavila zakonodajni program vlade za prihodnje leto.

Deli novico: