Na Tajskem razglasili vojno stanje

Svet

Tajska vojska je po večmesečni politični krizi, ki so jo spremljali množični protesti, danes razglasila vojno stanje, ki tajskim silam daje precejšnja pooblastila. Na ulicah so oboroženi vojaki in oklepniki, mediji so cenzurirani. Vendar pa vlada ostaja na oblasti, zato vojska poudarja, da ne gre za vojaški udar, poročajo tuje tiskovne agencije.

Načelnik generalštaba tajske vojske Prayuth Chan-O-cha je pojasnil, da želi vojska preprečiti nove smrtne žrtve na protestih. V času vojnega stanja lahko vojska proteste zatre z orožjem, ljudi pa aretira in pridrži brez pripornega naloga. Lahko cenzurira medije, prepove zborovanja in izvaja preiskave, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po navedbah tiskovnega predstavnika tajske vlade se vojska o razglasitvi vojnega stanja ni posvetovala z vlado. Premier Niwatthamrong Boonsongpaisan je zato sklical nujno sejo vlade.

Prvi ukrep, omejitev svobode medijev

Med prvimi ukrepi tajske vojske je bila omejitev svobode medijev. Deset televizijskih postaj, ki veljajo za naklonjene oporečnikom, je moralo prenehati oddajati program in lahko le posredujejo sporočila vojske.

Vojska je sicer dovolila tako privržencem kot nasprotnikom oblasti, da v Bangkoku obdržijo protestne tabore, a prepovedala vsakršne protestne shode.

Načelnik generalštaba tajske vojske Prayuth je pozval ljudi, naj jih ne zajame panika, temveč naj normalno živijo dalje. Pojasnil je, da je bila razglasitev vojnega stanja nujna "za vzpostavitev reda in miru" v državi.

Na ulicah oboroženi vojaki

Na ulicah Bangkoka so bili davi oboroženi vojaki, a trgovine so odprte, ljudje so hodili na delo, v mestu je bila običajna jutranja gneča.

ZDA so se na najnovejše razmere na Tajskem odzvale z veliko zaskrbljenostjo. "Še vedno smo zelo zaskrbljeni spričo vse globlje politične krize na Tajskem," je v ponedeljek po krajevnem času poudarila tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki. Washington pričakuje, da bo ta ukrep vojske časovno omejen, in poudarja, da morajo vse strani v državi zdaj skušati z dialogom najti pot iz krize.

Razglasitev vojnega stanja sicer ni popolno presenečenje. Prayuth je že v četrtek po krvavem napadu na protestnike v Bangkoku opozoril, da bi lahko vojska posredovala za umiritev političnega nasilja v državi. "Opozarjam vse skupine, še posebej tiste, ki posegajo po orožju in izvajajo nasilje nad nedolžnimi civilisti, da končajo z nasiljem, sicer bo morala vojska vzpostaviti red in mir," je sporočil Prayuth in dodal, da bo morala vojska morda uporabiti silo. Obenem je zagrozil z odločnimi ukrepi, če bodo ranjeni civilisti.

Na Tajskem nasprotniki režima od novembra lani skušajo strmoglaviti oblast, ki ji očitajo korupcijo in ropanje države. Protivladni protestniki, pri katerih gre predvsem za mestno prebivalstvo, ves čas trdijo, da vlado v resnici vodi odstavljeni premier Thaksin Shinawatra. Ta na na drugi strani uživa podporo revnih ruralnih območij.

Deli novico:

Solinar |  20 .05. 2014 ob  22: 48
Meni se zdi, da je to kar se dogaja na Tajskem še huje kot vojna. Tajska je posebna dežela, nikakor jo ni moč primerjati z nobeno državo v okolici. Tajska med vsem ostalim pozitivnim je tudi najbolj miroljubna dežela v tistem delu sveta. Ljudje so še posebno prijazni. Resnično ne razumem., kako je možno, da se je lahko oblast tako hudo spravila na svoje ljudi. To je huje kot vojna...
iskreni |  20 .05. 2014 ob  10: 54
Kopiram komentar bralca na Forumu Finance

Urednistvo Financ:
Bi lahko bralcem razlozili, kaj pomeni tale naslov? A je zavajanje bralcev, pranje mozganov, domet slovenskega novinarstva, butale ali kaj tretjega?

Mislim, da pod "martial law" ves preostali svet razume "razglasitev izrednih razmer" in me res zanima, kako in zakaj vam uspe o tem porocati kot o razglasitvi vojnega stanja.
A se res lahko se kdo cudi, da je ob takih novinarjih (tako neodgovornih nosilcih javnih pooblastil) narod v tej drzavi ze cisto mentalno pohabljen?