NA PRIMORSKEM ZAKLJUČUJEJO S SNEMANJEM FILMA: V njem tudi hollywoodski igralec

Trst

Na Goriškem in Tržaškem se v teh dneh zaključuje snemanje filma Zgodovina ljubezni v koprodukciji Slovenije z Italijo in Norveško. Že v tem tednu začenjajo snemanje v okolici Ljubljane, v začetku prihodnjega meseca pa se bodo po zaključku snemanja začela ostala dela, ki bodo trajala do marca prihodnje leto.

Največji evropski filmski portal Cineuropa, ki združuje filmske kritike iz vse Evrope, je lansko jesen Sonjo Prosenc uvrstil na seznam osmih najbolj perspektivnih evropskih režiserk. Njen prvenec Drevo je prejel več nagrad in odlične kritike med drugimi tudi v The Hollywood Reporterju, Cineuropi, Nisimazinu. Bil je povabljen na več kot 50 festivalov in bil izbran za slovenskega kandidata za nominacijo za oskarja.

"Delo smo si razdelili po neki naravni poti. Želeli smo si delati z določenimi ljudmi, ki prihajajo iz teh različnih držav, na primer norveškim igralcem, ki ga je predlagal norveški koproducent, z Italijo so se začele razvijati stvari primarno zaradi lokacij, saj mene po nekem naključju vleče sem, v to regijo in v to, kar ta regija ponuja," je na predstavitvi projekta v Novi Gorici povedala režiserka in scenaristka Sonja Prosenc.

Lokacije so imeli izbrane na območju Goriške in Tržaške, vendar so jih zaradi nepričakovanih situacij morali tudi spreminjati. Tako je neurje tik pred začetkom snemanja prizorov v bazenu v Trstu poškodovalo njegovo streho in tako so prizore posneli v bazenu v Bolzanu. "Čeprav je bilo težko, saj je bil prizor pripravljen prav za tržaški bazen. Vendar gre vse po načrtih, včasih se je bilo potrebno pač znajti," je še povedala Sonja Prosenc.

Glavna ženska vloga v novem celovečercu Sonje Prosenc je pripadla Doroteji Nadrah, mladi izoblikovani slovenski igralki, ki je domači javnosti poznana predvsem po vlogi v priznanem in nagrajenem filmu Razredni sovražnik. Glavno moško vlogo pa so zaupali eni največjih zvezd norveške kinematografije Kristofferju Jonerju, ki so ga opazili tudi v Hollywoodu in ga angažirali v filmu Alejandra G. Inarrituja Povratnik, ki je bil nagrajen z več oskarji.

Že pred začetkom snemanja deležen velikega zanimanja

Filmski projekt je bil že pred začetkom snemanja deležen velikega zanimanja in prejel tudi tri mednarodne nagrade. Poleg sredstev Slovenskega filmskega centra je pridobil tudi mednarodna razvojna sredstva MEDIE Ustvarjale Evrope in italijansko-slovensko-hrvaške sheme REACT. Obenem pa je to prvi slovenski projekt, ki ga sofinancira Norveški nacionalni filmski inštitut.

"Projekt smo začeli razvijati konec poletja 2015, leta 2016 smo ga prvič predstavili na festivalu v Trstu. S snemanjem smo začeli junija, zaključili pa bomo do avgusta," je še pojasnila režiserka.

Deli novico: