NA OPČINAH SE ZAČENJA 53. DRAGA: Navdih za teme našli pri stoletnici smrti Ivana Cankarja

Trst

V parku Finžgarjevega doma na Opčinah pri Trstu se danes začenjajo 53. študijski dnevi Draga 2018, ki jih prireja Društvo slovenskih izobražencev in na katerih bodo ob štirih predavanjih obeležili tudi 70-letnico Slovenske prosvete in podelili sedmo Peterlinovo nagrado, ki bo tokrat šla v roke evropskega poslanca Lojzeta Peterleta.

Organizatorji so navdih za letošnje teme našli pri stoletnici smrti Ivana Cankarja in njegovi veri, da bo, kot piše v uvodni besedi v predstavitvenem biltenu letošnje Drage, edino kultura reševala obstoj in civilizacijski razmah slovenskega naroda. Tako so vse teme Drage 2018 v duhu Cankarjeve prepričane pripadnosti idejam pluralizma, svetovljanskega doživljanja meje, socialne pravičnosti in politične strpnosti, piše v biltenu.

Prvo predavanje z naslovom Pluralizem po slovensko bo imela danes popoldne zamejska novinarka in javna delavka Erika Jazbar. V soboto bo pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih kulturnih dogodkov Aleš Šteger govoril na temo Misliti meje, zvečer pa bodo z akademijo obeležili 70-letnico Slovenske prosvete, krovne kulturne organizacije katoliške komponente Slovencev na Tržaškem.

Draga 2018 se bo zaključila v nedeljo z dvema predavanjema, dopoldne bosta bivši dolgoletni generalni tajnik slovenske Karitas Imre Jerebic in evropski poslanec Nove Slovenije Lojze Peterle govorila o tem, kako reševati socialne probleme v Sloveniji, popoldne pa bo študijske dneve sklenilo predavanje novinarja Bernarda Nežmaha o novi slovenski politiki.

V nedeljo bodo organizatorji Drage že sedmič podelili Peterlinovo nagrado, ki jo bo letos prejel evropski poslanec in predsednik prve slovenske demokratične vlade, ki je leta 1991 izpeljala tudi projekt osamosvojitve, Lojze Peterle. Pred tem se bodo udeleženci študijskih dni zbrali pri tradicionalni maši, ki jo bo daroval ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik.

Deli novico: