MANJ NOVIH OKUŽB, A VELIKO SMRTIH ŽRTEV: Stanje v Obalno-kraški regiji se slabša

Slovenija

Ob opravljenih 1880 testih so v Sloveniji v nedeljo potrdili 428 okužb z novim koronavirusom, je na Twitterju objavila vlada. Umrlo je 51 bolnikov s covidom-19, trije več kot v soboto. Bolnišnično zdravljenje je potrebovalo 1298 covidnih bolnikov, 20 več kot dan prej, na intenzivni negi pa jih je bilo deset več kot v soboto, in sicer 205.

Iz bolnišnice so v nedeljo v domačo oskrbo odpustili 36 bolnikov. Število smrti zaradi covida-19 pa je bilo v nedeljo drugo največje v posameznem dnevu doslej. Več jih je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov.

Glede na objavljene podatke je bil delež pozitivnih testov v nedeljo pri nas 22,7-odstoten, kar je manj kot v soboto, ko je bil delež 30,3-odstoten. V primerjavi s soboto, ko je bilo opravljenih 3644 testov, je bilo testiranj manj. Tudi število novo potrjenih okužb je bilo manjše, v soboto jih je bilo namreč 678 več.

Trend obolelosti s koronavirusom v Sloveniji na dan 29. 11. 2020 (00:00-24:00): - Št. testiranj: 1880 - Št. pozitivnih:...

Objavil/a Vlada Republike Slovenije dne Ponedeljek, 30. november 2020

"Epidemiološka slika na žalost še ne vzbuja večjega optimizma, je pa moč ugotovitvi, da se stanje v nekaterih regijah le izboljšuje, na primer v gorenjski in osrednjesloveski regiji," je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Gorenjski je namreč 14-dnevna pojavnost okužb padla z 2000 na 888 okuženih na 100.000 prebivalcev. Ta hip sta po Kacinovih besedah najbolj izpostavljeni koroška in pomurska regija. Pojavnost sicer narašča tudi v drugih regijah, kot so savinjska, posavska, zasavska, obalno-kraška in primorsko-notranjska, je dejal govorec.

Žal še vedno ostaja visoko tudi število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo. Kacin je na konferenci predstavil podatke, ki nakazujejo, da je bilo čez vikend sicer sprejemov v bolnišnice manj kot prejšnje dni, a je bilo izjemno malo odpustov, zato se je število bolnikov v bolnišnicah povečalo. Več odpustov sicer pričakujejo danes.

V domovih za starejše je po Kacinovih besedah Kacina ozdravelo 98 stanovalcev in 63 zaposlenih. Na novo okuženih pa je v domovih 38 stanovalcev, kar pomeni, da je skupno aktivno okuženih 2733. S koronavirusom se je okužilo tudi še 20 zaposlenih, tako da je aktivno okuženih delavcev 1172, "kar je precejšen porast".

V socialno-varstvenih zavodih, ki skrbijo za ljudi s posebnimi potrebami, pa je trenutno okuženih 199 uporabnikov, kar je deset več kot dan prej, in 121 zaposlenih, kar je pet zaposlenih več kot dan prej.

Kdaj sproščanje ukrepov?

Na vprašanja glede sproščanja ukrepov je Kacin odgovoril, da bo vlada v ožji sestavi najkasneje v sredo poskušala oceniti morebiten predlog svetovalne skupine, kje bi lahko prišlo do sprememb. Na podlagi tega bo sprejela oceno, ali je gradivo dovolj dobro pripravljeno, da se lahko z njim seznani vlada na formalnem zasedanju, ki je predvideno za četrtek. Takrat naj bi beseda tekla tudi o tem, kako bo z odpiranjem smučišč.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je v Sloveniji trenutno 20.233 aktivnih primerov okužbe, 14-dnevna pojavnost okužb pa je pri 965 na 100.000 prebivalcev. Doslej je bilo okuženih že 75.806 oseb, umrlo pa je 1435 bolnikov s covidom-19.

Univerzitetni klinični center Maribor je na Twitterju sporočil, da zdravijo ponovno nekoliko višje število bolnikov s covidom-19. Hospitaliziranih je 198 covidnih bolnikov, od tega 42 na intenzivnem zdravljenju. Še pet bolnikov je umrlo, skupno do nedelje 148. V celjski bolnišnici pa so tvitnili, da zdravijo 152 covidnih bolnikov, 21 jih potrebuje intenzivno terapijo. Šest bolnikov so odpustili v domačo oskrbo. Doslej pa je umrlo 128 covidnih bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
magik |  30 .11. 2020 ob  11: 50
Po podatkih (covid-19 sledilnik) je v bolnišnicah včeraj 29.11.2020 zaradi covida umrlo 36 bolnikov, izven bolnišnic (DSO-ji, doma) je zaradi covida umrlo 15 bolnikov.

Skrajni čas, da pristojni prisluhnejo Mitji Vilarju, Alojzu Ihanu, Alešu Krulcu, Mateju Kanduču in Anžetu Božiču iz IJS-ja!

Imunolog in mikrobiolog Alojz Ihan prav tako meni, da lahko klimatske naprave pripomorejo k hitrejšemu širjenju virusa sars-cov-2. "Po zimsko-letnih teorijah o dometu virusa klime niso najboljše. Takoj, ko je zrak suh, in klime zrak v prvi vrsti sušijo, se te kapljice v zraku zelo hitro zmanjšajo v mikrokapljice, ki nato lebdijo in v zraku potujejo dlje. Zato klima z dobrim filtrom deluje v redu, če pa gre za slabše filtre, je zgodba drugačna," je dejal Ihan.
To, kar počne klima, torej suši zrak in ga spravi v gibanje, po njegovih navedbah povečuje domet virusa. "Ravno zato so začeli tako hitro prizemljevati letala, saj tam ves čas kroži suh zrak. Če se okuži eden, se lahko hitro tudi drugi in tako naprej," je še zaključil Ihan.
Ključna je strokovno izvedena dezinfekcija
Aleš Krulec iz Zbornice sanitarnih inženirjev Slovenije pa je pojasnil, da imajo največje bolnišnice kombiniran sistem prezračevanja in hlajenja. Sanitarni inženirji sicer opravljajo profesionalne tople in hladne dezinfekcije zraka, površin ter opreme prezračevalnih sistemov. Opozoril je tudi na nestrokovno izvedene dezinfekcije klimatskih naprav, zaradi česar potem inšpekcija "ne more izkazati potrdila o uspešnosti in zanesljivosti postopkov v skladu z zakonom o nalezljivih boleznih in ostalimi akti ter strokovnimi standardi".(vir: Regional obala)