MANJ KOT MESEC DNI DO SPEKTAKLA V KOPRU: Svetovno ekipno prvenstvo v tenisu

Koper

Slovensko žensko reprezentanco 14. in 15. aprila v Kopru čaka finale kvalifikacij za zaključni turnir svetovne skupine pokala Billie Jean King (BJK). Zadnja ovira bodo Romunke. Prvi dan tekmovanja se bo prvi dvoboj začel ob 13.00, drugi dan pa ob 11.00. Vstop je prost.

Slovenija je lani novembra v Velenju premagala Kitajsko, Romunija pa je bila boljša od Madžarske. Zmagovalka dvoboja se bo uvrstila na novembrski zaključni turnir najboljših dvanajstih reprezentanc na svetu, tako da lahko tekmovanju rečemo tudi svetovno ekipno prvenstvo v tenisu.

Selektor Andrej Kraševec je v ekipo postavil Tamaro Zidanšek, ki je trenutno na 112. mestu lestvice WTA, Kaja Juvan je 143., Nina Potočnik je 265., Pia Lovrič 589., 17-letna Ela Nala Milić pa je 43. mladinka na svetu. V ekipi bo še Živa Falkner, ki je bila lani del ekipe tako v Turčiji kot tudi v Velenju.

"Še enkrat bi rad poudaril, da me najbolj veseli vrhunsko vzdušje v reprezentanci. Zadovoljen sem, da so se vse najboljše slovenske igralke odzvale vabilu in da bomo lahko v najmočnejši postavi odigrali to zgodovinsko srečanje. Zdaj že poznamo postavo Romunije, večina deklet je igrala že na zadnjem dvoboju lani novembra, ko so s 4:0 premagale Madžarke. Sem optimist, tako kot sem bil pred dvobojem s Kitajsko. Verjamem, da je naša velika prednost tudi domače okolje v Kopru. Pozivam ljubitelje in ljubiteljice tenisa, da obiščejo Koper, saj se nam obeta pravi teniški spektakel. Uvrstitev na zaključni turnir je bila pred leti naš cilj in zdaj smo temu cilju zelo blizu," je dejal kapetan Kraševec.

Kapetan bo tokrat znova lahko računal tudi na Zidanškovo, ki je na zadnjem dvoboju manjkala. "Veselim se nastopa v pokalu BJK. Igramo v Sloveniji, kar je dobro za nas. Domače vzdušje vedno zelo pomaga in doda veter v krila ekipnemu duhu. Upam, da bomo lahko prikazale dober tenis. Bilo bi zelo lepo, če bi nam uspelo zmagati in se uvrstiti naprej v zaključni del tekmovanja. Zavedamo se, da ne bo lahko, vseeno pa mislim, da imamo realne možnosti za zmago," je rekla Tamara.

Za Romunijo bodo v Kopru igrale Ana Bogdan (60. WTA), Irina Maria Bara (197. WTA), Jaqueline Adina Cristian (204. WTA), Anca Alexia Todoni (735. WTA) in izkušena igralka v igri dvojic 35-letna Monica Niculescu (43. WTA, dvojice). 30-letna Bogdanova je lani nastopila na turnirju WTA Zavarovalnica Sava Portorož. Od nje je bila šele v polfinalu boljša Kazahstanka Jelena Ribakina.

Na dogodku bo prisoten tudi predsednik Mednarodne teniške zveze David Haggerty. Haggerty bo prvi dan tekmovanja gostoval tudi na konferenci o enakopravnosti spolov. Na konferenci bo TS predstavila enakopravnost spolov na področju športa, politike in gospodarstva.

Elitni športni dogodek in konferenca lahko pripomoreta k večjemu prizadevanju enakopravnosti spolov in popularizaciji teniškega spektakla, saj bo dogodek močno podprt s strani domačih in tujih medijev. Prireditev bo potekala v petek, 14. aprila, v Pretorski palači v Kopru.