KVOTE ZA SLOVENSKO GLASBO: Tinkara zavajala o starosti skladbe, Jan prijavil 11 pesmi z istim naslovom

Slovenija

Nameni tistih, ki so zagovarjali glasbene kvote na slovenskih radijskih postajah, tudi kot branik slovenskega jezika in kulture ter mladih ustvarjalcev, so bili v prvi vrsti sebični. "V resnici se jim je šlo samo za lastni žep. Zanj so pripravljeni storiti vse - tudi v uradnem dokumentu trditi, da je bila dve leti stara pesem narejena pretekli mesec," piše Portalplus. Pri slednjem ima v mislih Tinkaro Kovač.

Sistem kvot, kot je znano, slovenskim radijskim postajam med drugim nalaga obveznost predvajanja slovenske glasbe, ki je bila prvič predvajana pred največ dvema letoma. Na seznamu najdemo pesmi Jana Plestenjaka, Zorana Predina, Andreja Šifrerja, Alye, pa Mirana Rudana ter predsednice Sindikata glasbenikov Slovenije Kovačeve.

Tinkara je med drugimi na ministrstvu prijavila skladbo 2X2 in kot datum prvega predvajanja navedla 2. april 2016. To pomeni, da bo skladba naziv novitete uživala vse do leta 2018 in tako imela več možnosti za predvajanje.

A eden od slovenskih glasbenih urednikov je opozoril, da je Tinkara pesem uredništvom radijskih postaj na spletne naslove poslala že septembra 2014. Prav tako je na njeni spletni strani navedeno, da je omenjena pesem izšla leta 2014. To pa pomeni, da bi jo kot novost radijske postaje vrtele le še dva meseca. Tinkara se na navedbe še ni odzvala, saj da dopustuje na tujem.

Na vprašanje, kako preverjajo podatke o prvem predvajanju skladb, ki jih navedejo glasbeniki, niso odgovorili niti še z ministrstva za kulturo.

Koliko so stari 'mladi' glasbeniki?

Ob sprejemanju zakona so številni opozarjali, da bo določbe težko izvajati in nadzirati njihovo spoštovanje. A neuspešno. Glede na seznam vpisanih skladb je razbrati, da zakonodajalcu ni uspela namera, da bi s takim zakonskim določilom promoviralo mlade glasbenike. “Ali Predin (58 let), Šifrer (64), Plestenjak (43), Kovačeva (37), Rudan (50), Ljubo Rančigaj (80), Marino Legović (57) in podobni res spadajo med tiste, ki so potrebni dodatne pozornosti ustvarjalcev televizijskih in radijskih programov?!” se sprašujejo. Njihova povprečna starost je 55 let.

Na seznamu številni nesmisli

V evidenci nove glasbe, denimo, najdemo tudi legendarnega glasbenega producenta Legovića, ki je vpisan kot izvajalec skladbe Blues in vino. Skladbo dejansko izvaja Nuša Derenda. Glasbeni uredniki imajo težave tudi s preverjanjem seznamov, sprašujejo se, katere pesmi se dejansko nahajajo v evidenci kulturnega ministrstva. Plestenjak je, na primer, priglasil kar enajst skladb z istim naslovom Stara dobra. Ali gre v tem primeru za enajst pesmi ali za enajst različnih verzij iste skladbe?

Zmede je tako veliko, delo pa oteženo za urednike, ki morajo od predpisanih kvot slovenske glasbe zavrteti četrtino novih pesmi.

Deli novico:

ibro |  07 .08. 2016 ob  08: 41
Tinkara =koketa
JETI |  13 .07. 2016 ob  22: 45
Pustimo ob strani da se pač vsak bori za vsakdanji kruh ali rogljiček. Žalostno dejstvo je, da narod na robu izumrtja smatra predvajanje lastnih pemi za sovražno dejanje!
Mulo |  13 .07. 2016 ob  17: 14
Več kot je vsiljeno, več je za
sovraženo
Willie the Pimp |  13 .07. 2016 ob  08: 27
Glede na nivo slovenske pop glasbe (ne samo današnji ampak vse od 80.tih naprej) bi te "artiste" prekvalificiral v ljubitelje glasbene ustvarjalnosti.
Naj si najdejo bolj primerno službo in glasba naj postane hobi.
Imamo tudi izjeme, toda teh je le za en mali kombi.,

ivo |  12 .07. 2016 ob  23: 16
od kar so to uvedli poslušam samo italjane in hrvate.
Kobila |  12 .07. 2016 ob  22: 29
Kovačeva je na STOP listi večine radijskih postaj, obup hromi možgane in trga čreva. Kaj ti je bilo še tega treba?
Kaviar komunist |  12 .07. 2016 ob  20: 43
Vzel si mi besede iz ust. Koliko "dobrodelnih" se je udeležil izolski ljubljenec SD, ki se je dolgo let napajal iz javnega denarja, danes je dvorski šansonjer in vedno v prvi vrsti, ko je treba branit tekovine revolucije. Kajpak, za mastne denarce. Tip je največji materialist in egoist med slovenskimi avtorji. Vse pod krinko preprostega fantiča "socialističnih vrednot".
MUZIKA |  12 .07. 2016 ob  15: 04
"V resnici se jim je šlo samo za lastni žep. Zanj so pripravljeni storiti vse..."

A dejte, no, kaj taki da so? Kaj mi vi ne poveste.....Mislim, da na spisek lahko dodate najmanj še Rudija Bučarja, katerega ne bi umestil ravno med misijonarje.....
Bingo |  12 .07. 2016 ob  14: 05
10
Boga sirota. :) Ne spomnem se kdaj sem zadnjič slišala njeno pesem kje ;)
Lisica |  12 .07. 2016 ob  13: 43
17
Tinkara ni zmožna 50 ljudi na svoj koncert spravit, igra se neko umetnico s tisto cevko v ustih, zato se je h koritu prislonila in z Zupanom and co perfidno prazni Sazasovo blagajno. Čas bo pokazal in jo spravil na pravo mesto. Bljak!