KONEC STAVKE ZAPOSLENIH V PULJSKI LADJEDELNICI: Njihova usoda kljub temu ostaja nejasna

Istra

Približno 4500 delavcev največje hrvaške ladjedelniške skupine Uljanik je v petek prekinilo stavko, saj so jim nakazali julijske plače, ki jih je zagotovila hrvaška vlada. Člani stavkovnega odbora so napovedali, da bodo zaposleni delo z današnjim dnem tako nadaljevali, a so še naprej zaskrbljeni za usodo hrvaškega ladjedelništva.

Hrvaška vlada je na zaprtem delu četrtkove seje odobrila nova državna jamstva hrvaški poštni banki (HPB) za posojila, ki so jih Uljaniku podelili v letih 2015 in 2016, kar bo omogočalo izplačilo dveh plač zaposlenim v Uljaniku. Gre za približno 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov).

Predsednik stavkovnega odbora Đino Šverko je v petek novinarjem v Pulju dejal, da bodo stavkovni odbor razpustili v ponedeljek, ko se bodo delavci tudi vrnili na svoja delovna mesta. Sicer so v petek v popoldanski izmeni že delali kooperanti, ki sodelujejo pri izgradnji potniške ladje za križarjenje po polarnem območju.

Delavci nestrpno čakajo na zeleno luč Bruslja za prestrukturiranje

Zaposleni v Uljaniku se zavedajo, da je zagotovilo izplačila dveh plač zgolj gasilski ukrep. Med drugim nimajo dovolj materiala, da bi lahko nadaljevali delo s polno zmogljivostjo. Pričakujejo, da bo Evropska komisija čim prej odobrila program prestrukturiranja družbe ter da se bo družba izognila stečaju.

Iz Bruslja so v petek za novičarski portal index.hr povedali, da predlagani program še vedno preučujejo ter da se zavedajo pomembnosti ladjedelnice za hrvaško Istro. Kot so dodali, mora prestrukturiranje zagotoviti dolgoročno vzdržni razvoj brez podpore iz javnih sredstev kot tudi ustrezno število delovnih mest. Niso pa želeli odgovoriti, kdaj bodo objavili oceno programa prestrukturiranja. Na Hrvaškem ugibajo, da bo ocena prišla septembra.

Hrvaška vlada septembra o usodi ladjedelništva v državi

Delavci skupine Uljanik, ki združuje ladjedelnici Uljanik v Pulju in 3. maj na Reki, so stavko začeli 22. avgusta, potem ko uprava ni uspela zagotoviti julijske plače v skladu s kolektivno pogodbo. Med stavko so zahtevali tudi odstop uprave, ki jo imajo najbolj odgovorno za krizo v družbi. Kritike so letele tudi na hrvaško vlado, ki ima približno 25-odstotni lastniški delež v Uljaniku. Predsednik uprave skupine Gianni Rossanda je 21. avgusta nadzornemu svetu ponudil svoj odstop, sledili pa so mu tudi ostali vodilni direktorji v družbi.

Uljanik se že nekaj časa nahaja v finančnih težavah, predvsem zaradi nezmožnosti pravočasnega izpolnjevanja obveznosti do naročnikov. V reški ladjedenici 3. maj zahtevajo ločitev od Uljanika in iskanje svojega strateškega partnerja. Hrvaška vlada je napovedala, da bodo imeli svojo redno sejo 13. septembra v Pulju, ko bodo tudi bolj podrobno obravnavali usodo ladjedelništva na Hrvaškem.

Deli novico:

@ Halo |  03 .09. 2018 ob  23: 25
Pa kaj tebe sploh skrbi usoda sploh katerih delavcav.Jutri bo to pri nas pa kaj bos isto izjavil.
Halo |  03 .09. 2018 ob  12: 45
zakaj bi nas morala skrbet usoda Hrvaških delavcev?