KONČNO URESNIČENE SANJE: Uporabniki v Center Obala spomladi?

Ankaran

Objekt Centra Obala za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču bo po pričakovanjih direktorice CUDV Draga Ig Valerije Bužan končan do konca marca. To sicer pomeni zamik, a Bužanova pravi, da bodo veseli, če se bodo lahko spomladi, ko bodo objekt še opremili, vanj tudi vselili.

Temeljni kamen t. i. Centra Obala so položili decembra 2015 po dolgoletnih prizadevanjih staršev, da bi vzpostavili tovrsten center bliže domovom varovancev. Dela so lani zastala, saj sta se izvajalec del in ministrstvo znašla na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda, nato pa so spet stekla konec lanskega avgusta.

Kot je za STA pojasnila Bužanova, sicer direktorica Centra za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Draga Ig, pod katerega sodi center na Debelem rtiču, je bila v jesenskem času okoli objekta narejena drenaža objekta, da se prepreči morebitno zalitje objekta ob večjem deževju v prihodnosti.

Zaradi dodatnih del, potrebnih za ureditev drenaže okoli objekta, je prišlo tudi do povečanja stroškov, toda s tem bo objekt tudi dolgoročno bolj varen pred vdorom voda, ki prihajajo zaradi neurejenega odvodnjavanja celotnega območja.

Pred vselitvijo bo sicer treba urediti še parkirišče in dostop do objekta, pa tudi odvod voda za celotno območje v tem delu. Glede morebitnih zamikov je Bužanova odgovorila, da računajo, da bo objekt končan do konca marca. To sicer pomeni zamik, je priznala, "toda gradnja objekta je bila zahtevna in veseli bomo, če se lahko v pomladnem času, ko se objekt še opremi, vanj tudi vselimo in tako uresničimo večletne sanje naših uporabnikov in njihovih družin, da bodo lahko živeli v bližini svojih domov".

V centru bodo zagotovili prostor za skupno 24 odraslih varovancev. Gradnja enote na Debelem rtiču je posebej pomembna, ker obalno-kraška regija še nima tovrstne ustanove. Ocenjena vrednost investicije znaša skupaj z DDV nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. Sredstva je zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Rdeči križ Slovenije pa je dal na razpolago zemljišče.

Deli novico: