KJE SE MLADI LAHKO ZABAVAJO NA OBALI? To so odgovori vseh štirih občin

Koper

Potem ko je lani svoja vrata zaprl Disco Planet Tuš Koper, letos pa še izolski hram elektronske glasbe Ambasada Gavioli, mladi vse glasneje opozarjajo, da ostajajo brez primernih prostorov za druženje in zabavo. Še več, v Izoli so na noge skočili tudi gostinci, ki naj bi s strani občine prejeli obvestilo, da bodo glasne glasbene prireditve dovoljene zgolj na občinskih zemljiščih, kar so sicer na Sončnem nabrežju zanikali. Kje torej se mladi sploh lahko še zabavajo in kako nameravajo popestriti dogajanje za njih, smo povprašali vse obalne občine.

V koprski občini se zavedajo, da v širši obalni regiji primanjkuje prostor z diskoteko oz. prostor izven mestnega jedra, z daljšim nočnim obratovalnim časom. V zadnjih letih se je, poleg Disco Planeta Tuš, zaprlo več takih objektov, vendar pa "je dejavnost diskoteke tržno naravnana in je bolj smiselno financiranje iz zasebnih sredstev kot pa iz javnih virov", pojasnjujejo.

A za mlade je v Kopru poskrbljeno. V prvi polovici leta so prenovili prostore nekdanjega Mladinskega kulturnega centra Koper (MKC Koper), ki je s septembrom 2015 zaživel kot mladinski center pod okriljem Centra mladih Koper (CMK). Prostor obsega nekaj več kot 400 kvadratnih metrov notranjih površin in veliko zunanjo teraso, poleg koncertne dvorane, ki sprejme do 200 oseb, se nahajata tudi dve predavalnici, vadnica za neuveljavljene glasbene skupine in družabni prostor. Center je med tednom odprt od 8. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa v primeru prireditve do polnoči.

Zavod Center mladih Koper se večinsko financira iz proračunskih sredstev, delno pa iz prijav na državne in evropske razpise. Poleg tega MOK preko vsakoletnih javnih razpisov za področje mladine sofinancira vrsto izvajalcev, ki izvajajo dejavnosti za mlade.

Vse na voljo brezplačno

Mlade neuveljavljene skupine imajo na voljo opremljeno vadnico, kjer poleg ozvočenja nudijo tudi brezplačno uporabo polnega seta bobnov, v drugi polovici leta pa bo center pridobil tudi snemalni studio s profesionalno opremo.

V CMK-ju je mladini namenjen družabni prostor, kjer je na voljo brezplačna uporaba biljarda, namiznega nogometa in družabnih iger. V centru se nahaja tudi premična zbirka knjižnice, miza za namizni tenis, igralna konzola in wii konzola - vse na voljo za brezplačno uporabo. Vsi prostori so opremljeni z brezžičnim internetom, na voljo pa so tudi dodatni prostori za skupinsko učenje ali za potrebe študija. Prav tako se lahko mladi zadržujejo v koncertni dvorani, ki je opremljena s stoli, mizami in sedežnimi garniturami, so nam pojasnili na koprski občini.

V centru se izvajajo različne vsebine: delavnice, predavanja, izobraževanja, koncerti, gledališke predstave, stand up večeri, pogovorni večeri, filmski večeri, jam session popoldnevi ipd. Vsebine, ki se izvajajo v centru niso žanrsko omejene, tako med koncerti najdemo vse od metal, rock, rap, jazz pa do pop glasbe.

CMK je v letošnjem letu tudi nosilec platforme Start UP Koper Capodistria, v sklopu katere konzorcij partnerjev izvaja različne aktivnosti in vsebine s področja podjetništva za mlade. V prvem tednu poletnih počitnic, od 26. do 29. junija, bo CMK izvajal mladinski festival CMOK fest (športne vsebine, koncerti, delavnice), v septembru pa že tretjo modno revijo namenjeno mladim še neuveljavljenim oblikovalcem.

V Izoli le razmišljajo o prostoru za mlade

Medtem pa v sosednji občini, Izoli, mladi nimajo prostora za druženje. Na občini zgolj razmišljajo o tem, da bi mladim namenili en poseben prostor, kjer bi se lahko družili, zabavali in izvajali različne aktivnosti, a, kot so zapisali, je o lokaciji v tem trenutku še prezgodaj govoriti. So pa v občinskem proračunu letos namenili nekaj sredstev za ureditev infrastrukture v zaklonišču v Jagodju, kjer se zbirajo mladi glasbeniki.

Na vprašanje, kako je za mlade in njihovo druženje poskrbljeno v občini, so nam v Izoli odgovorili: "V občini delujejo posamezna društva, ki združujejo mlade in izvajajo aktivnosti vsako na svojem področju – tako se na primer v Klubu gorskih kolesarjev na kolesarskem poligonu združujejo bolj kolesarski in športni navdušenci, v zaklonišču v Jagodju pa se na primer združujejo različni glasbeniki združeni v KUD Bunker 1981."

"Mladi naj sami pridejo na občino s konkretnimi predlogi"

Ob tem obljubljajo, da bo v poletnih mesecih v občini organiziranih veliko dogodkov in prireditev, med katerimi naj bi tudi mladi našli veliko zanimivega. V teku je tudi dogovarjanje glede podpore občine enemu večjemu glasbenemu dogodku v organizaciji mladih 'pod dimnikom' v Arrigoniju, so zapisali.

"Na splošno pa je želja občine in župana ta, da mladi sami pridejo na občino s konkretnimi predlogi, kaj bi želeli, in skupaj predebatiramo, kje lahko občina pomaga," dodajajo na izolski občini. A kot kaže, to ne velja za gostince, ki naj bi s strani občine prejeli obvestilo, da bodo glasne glasbene prireditve dovoljene zgolj na občinskih zemljiščih, kar so sicer na občini zanikali, prav tako ne za Društvo Katedrala luksuznih barv, ki si prizadeva za ohranitev nekdanje diskoteke Ambasade Gavioli. Kot nam je pred časom povedal njihov predstavnik, so na občini naleteli na popolno ignoranco in na gluha ušesa.

Tudi v Ankaranu mladi nimajo svojih prostorov

Konkretnih načrtov za druženje mladih nimajo niti v Ankaranu. "Občina občasno organizira dogodke, ki so namenjeni mladim, prav tako pa spodbujamo njihovo aktivno vključevanje v športne dejavnosti, vendar pa še nimamo posebnega programa, ki bi bil namenjen izključno tej družbeni skupini," odgovarjajo na ankaranski občini in dodajajo: "Do zdaj smo se posvetili predvsem najmlajšim in osnovnošolcem, prav tako intenzivno delamo na programih za starejše, v prihajajočem obdobju pa bomo začeli intenzivneje delati ravno za mladostnike." Pri tem pričakujejo tudi pomoč z njihove strani pri oblikovanju strategij in programov.

Prostorov za druženje mladih v Ankaranu ni, saj, kot pojasnjujejo, občina ne razpolaga z nepremičninami v dovolj velikem številu, da bi jih namenjala posameznim družbenim skupinam.

In kako je za mlade poskrbljeno v piranski občini?

Občina Piran za mlade in njihovo kakovostno druženje skrbi s številnimi kulturnimi prireditvami in festivali, so zapisali. "Prepričani smo, da lahko tudi mladi poiščejo kaj zase v pestrem naboru raznovrstnih dejavnosti, ki jih omogoča Občina Piran. Tako, na primer, Mediadom Pyrhani ravno v teh dneh gosti drugi sklop filmskih večerov, pred kratkim so organizirali Stand-up večere, skozi vse leto se tam odvijajo tudi številni akustični koncerti. Piranska občina je gostiteljica kar dveh filmskih festivalov – Festival slovenskega filma in Festival evropskega in mediteranskega filma, KUD Esko vsako leto konec avgusta in septembra organizira Festival obzidja, Občina Piran pa z vsakoletnim razpisom sofinancira tudi kar nekaj plesnih, umetniških, športnih in glasbenih prireditev, ki jih organizirajo številni posameznice in posamezniki ter skupine."

Občina Piran sicer v Rozmanovi ulici Piran oddaja prostore v brezplačen najem štirim piranskim društvom, in sicer ga za druženja in performanse uporabljajo Društvo meščanov mesta Piran, Kulturno-umetniško društvo Korenina, Kulturno-umetniško društvo Esko, Kulturno-umetniško društvo Erta. Za organizacijo dogodkov pa Občina Piran oddaja tudi prenovljeno skladišče soli Monfort, vendar v tem trenutku nobena mladinska organizacija ne izkazuje interesa za najem prostorov, pa na drugo plat problematike opozarjajo v Piranu.

Deli novico:

zoran13 |  22 .04. 2018 ob  11: 50
PRIMORSKE NORICE

LAHKO NOČ, IZOLA!

Izola je ponosna, da je del evropskega projekta, ki podpira seniorski turizem. Ta je za Izolo že zdaj eden ključnih in strateško pomembnih, poudarjajo v turističnem združenju.

Končno razumemo tisto skupino Izolanov, ki preganja koncerte in druge prireditve iz Hangarja in iz mesta ter zaradi glasne glasbe napoveduje celo tožbe proti občini: verjetno ne skrbi le zase, ampak tudi za vse evropske seniorje, ki bodo množično drli v Izolo letovat in jim kakšen koncert utegne ukrasti spanec. Da lahko vsi še bolj mirno spijo tudi čez dan, pa so Izolani tudi otroški živžav Eurofesta že pred dvema letoma prijazno prepustili Kopru.
http://www.primorske.si/2017/07/06/Lahko-noc-Izola

IZOLA NAJ TURISTIČNI KRAJ

V sklopu Dnevov slovenskega turizma je Turistična zveza Slovenije na včerajšnji slovesni prireditvi že 26. leto zapored podelila nagrade v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Prvo mesto v kategoriji turistični kraji je bilo podeljeno Izoli, največ glasov pa je Izola požela tudi v glasovanju preko spleta.

Pri projektu Moja dežela – lepa in gostoljubna gre za tekmovanje slovenskih mest in krajev na področju urejanja prostora, okolja in gostoljubnosti. Na državno tekmovanje akcije se je letos uvrstilo 86 mest in krajev, 10 kampov in šest mladinskih prenočišč ter 26 tematskih poti. Nagrade so bile podeljene v skupno sedmih kategorijah, in sicer za večja, srednja in manjša mesta ter za izletniški, zdraviliški in turistični kraj. Ocenjevali so tudi mestna, vaška in trška jedra.

To pa ni bila prva zmaga za Izolo, v kategoriji turistični kraji je z zlato odliko že slavila leta 2014, lansko leto pa si je prislužila bronasto priznanje. Turistična ponudba Izole je iz leta v leto bogatejša in to so prepoznali tako strokovna komisija kot tudi vsi, ki so za mesto glasovali. Izola je prepoznavna po številnih plažah in čistem morju, a se lahko pohvali tudi z raznovrstnimi in številnimi parki. Kar šestnajst jih je, vsak unikaten in zanimiv v svoji edinstveni luči. Izola je eno bolj zelenih mest na slovenski obali. Ponaša se tudi z najpomembnejšim antičnim najdiščem v Istri. To se nahaja v arheološkem parku Simonov zaliv, ki je kulturni spomenik državnega pomena. Z letošnjim odprtjem prvega štirizvezdičnega hotela Cliff na Belvederju pa se Izola lahko pohvali še z eno kakovostno ponudbo Welness
Obala  |  22 .04. 2018 ob  07: 29
MOK bo zdaj investiral v ‘’ popo mega projekte’’

Pardon za mlade ma ni niti na občini volje ne casa ... tam Mate prazno taverne pa zabavajte se kot veste in znate

POPO —- brez mladih ni prihodnosti .. nimajo vsi tolko soldov da bi se z dirkanjem zabavali v mladosti ...
Zoki |  22 .04. 2018 ob  01: 58
-1
Obala je dosadna..drugje se imajo dosti lepse
Jebe se mi za nov plocnik
murje |  21 .04. 2018 ob  23: 01
Zadnjič so v Portorožu mladeniču iz Izole povzročili hudo telesno poškodbo, kar vsekakor zlomljena čeljust nedvomno je, danes so se streljali in to nas vedno bolj približuje velikim preizkušnjam, vsaj kar se tiče vzdrževanja javnega reda in miru. Posebej tudi za to, ker so tisti, ki bi naj skrbeli za to, veliko premalo in preslabo plačani, kot tudi opremljeni. Žal se nestrpnost povečujejo tudi med mladimi, saj so tudi oni sestavni del družbe. Škoda, da niso imeli možnosti živeti v sedemdesetih ali osemdesetih letih preteklega stoletja, ko je bil Portorož poln mladih, mnogo raznovrstneih diskov je bilo odprtih za vsako zvrst glasbe in okusov. Lahko si bil v enem večeru najprej v Kopru, potem v Izoli, pa v Portorožu ter na koncu v Piranu ter lahko tudi obratno. Poznali in spoštovali smo se vsi, med seboj smo si pomagali z avtoštopom, resda smo morda imeli malo manj denarja kot danes, pa vendar smo bili srečnejši in bolj odprti ter tolerantni drug do drugega.
Djuka |  21 .04. 2018 ob  21: 47
-3
Odprite diskoteko z balkansko glabo in bojo vsi zadivoljni. Bivsi Tus je dokaz saj je vedno pokal po sivih ko so bili koncerti. Razni MKC-ji ipd to ni nic oz. za alternativce.
89 |  21 .04. 2018 ob  20: 52
Vsak se znajde,meni prav nic ne manjka
pimplc |  21 .04. 2018 ob  14: 59
ne razumete sporocila... mi mladi rabimo se ga napit in napihat tako da nas ne zafrkavajo policaji in sosedi.
Trst je naš |  21 .04. 2018 ob  11: 41
In klubi...Round Midnight, Knulp,pa še in še, od underground, jazz,rock, do plesanja salse.
Trst je naš |  21 .04. 2018 ob  11: 38
Dobro, da imamo Trst za zabavo in plesat...Pinguino, Dhome, Cohiba, Mandracchio.
In ko naročiš pijačo, dobiš patatine na mizo brez vprašat in plačat. Ciao ragazziiiiii :P
NEMIRI ISOLANO |  21 .04. 2018 ob  11: 02
Beda beda, danes KAM SE GREM ODVALIT? HANGAR, MOBY DICK, HOME????
@batman |  21 .04. 2018 ob  10: 34
-1
Jaz sem d.j. bil na legendarnem Belvederju. Vsega se dobro spominjam. Žal danes ni kaj pomagat Jurčičeva. Prišla je prfuknjena generacija brez posluha. Kje so uni časi, ko smo Pivnica Izola peli s snekbaristi Serafina od Celentana ali s Koradotom Chi non lavora, non fa l'amore. Danes je pač še vedno Bajaga-Limene trube duvaju, ne volim bojnumuziku. Generacija u prolazu brez interesaza Jezusa Kristusa je bila to. Vinska klapa. Obični alkoholičarji s potisom drog h ozaveščenosti božji. Ni kaj pomagat Jurčičeva (iz preroških sanj).
Aki |  21 .04. 2018 ob  09: 27
-3
V planetu in temu podobnim se je dogajal sam kriminal, droge je blo na pretek. Vesela sem, da koper postaja mesto, kjer se lahko nasa mladina druzi in prezivlja cas kvalitetno, ne pa samo po kaficih in klubih polnih alkohola in drog. Cmk, ksok, soup... Odlicne alternative, kjer lahko mladi izrazijo svoj potencial.
1