Kdo bo gradil Center Obala na Debelem rtiču?

Ankaran

Ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti z razpisom išče izvajalca gradnje Centra Obala na Debelem rtiču, ki ga bo izbralo po 10. juliju. Tako bi se vendarle utegnila obrestovati dolgoletna prizadevanja tistih, ki menijo, da Obala center za osebe s posebnimi potrebami nujno potrebuje in bi izvajalec z gradbenimi deli pričel že v tem letu.

Ministrstvo prijave za izvajalca gradbenih del za izgradnjo Centra Obala na Debelem rtiču zbira do 10. julija, če ne bo težav z razpisom, bi izbrani izvajalec z deli lahko začel že v drugi polovici avgusta. Kot predvidevajo, je dela za 15 mesecev, sledi še opremljanje, kar pomeni, da se bo 24 oseb z motnjami v uševnem in telesnem razvoju v Center, če bo šlo brez zapletov, lahko vselilo čez dve leti. 15 oseb bo ustanovo na Debelem rtiču obiskovalo dnevno.

"Zagotovo smo vsi starši presrečni, da smo dosegli to, da je vlada projekt na Debelem rtiču končno vključila v proračun za letošnje in prihodnje leto, da je objavljen razpis za izbiro izvajalca in da se bo gradnja začela že to jesen," je premik v smeri izgradnje Centra za Regional pokomentirala Vojka Gergeta in dodala, da si starši otrok s posebnimi potrebami na Obali močno želijo, da pritožb na izbiro izvajalca ne bo, saj bi to ponovno pomenilo odmik začetka izgradnje.

Vseeno bo premalo prostora za vse

Projektno dokumentacijo za Center je izdelala družba Arhitekturna delavnica Zorc, Center pa se bo nahajal v vhodnem delu kompleksa Mladinskega zdravilišča in letovišča na Debelem rtiču. Kot so arhitekti zapisali na spletni strani, so se pri idejah za Center bolj kot pri historičnih primerih istrskih hiš naslanjali na atmosfero mediteranskega prostora.

Kar je staršem najbolj pomembno, je da bodo tako imeli svoje otroke blizu doma. "Pogosteje jih bomo lahko obiskovali, kar bo zagotovo nanje vplivalo zelo pozitivno," je povedala Gergeta. Doslej so se namreč ob vsakem vremenu in v vseh letnih časih prevozili 250  km, nekateri pa še veliko več, da so nekaj ur preživeli s svojimi otroki. Svoje otroke obiskujejo v Črni na Koroškem, v Hrastovcu, na Igu in še kje.

Po podatkih naj bi bilo okrog 60 oseb z motnjo z duševnem razvoju z Obale razseljenih po vsej Sloveniji. To pomeni, da bo žal obalna institucija že ob odprtju premajhna, "zato nas, starše, čaka še veliko dela na tem področju," je še dodala Gergeta.

Deli novico:

@sveti jurij |  15 .06. 2015 ob  14: 16
Ja! Seveda so upravičeni!

Iz vseh naših plač gre denar za to, izračunaj pa boš videl koliko je tega denarja. Problem niso ljudje s posebnimi potrebami ampak oblast, ki denar, ki je namenjen njim, POKRADE oziroma ga razdeli drugim!!!

Lepo te prosim, da razmišljaš skozi prizmo NAS, LJUDI in ne vladarja!
sveti jurij |  15 .06. 2015 ob  12: 25
-2
Vse lepo in prav,ampak starši otrok z posebimi potrebami bi radi brezplačno nastanitev v centru , 24 urno pomoč, vse pripomočke na račun države ... ne vem če so res upravičeni do vsega tega brezplačno.
Milijoni na kvadrat |  15 .06. 2015 ob  10: 51
Vsekakor je sramotno, da se toliko let čaka na nekaj kar se osnovnega v vsaki družbi. Da o vsem kar potrebujejo ljudje s posebnimi potrebami in invalidi niti ne govorim kako mačeho0vska je ta naša družba... in kar je še najhujše, so prav pripomočki in ostale reči za te ljudi, neverjetno dragi in še bolj dragi!
In prav tu, se pri meni ustavi vse, ker na tak način jaz ne znam razmišljat.

Pred kakšnim letom sem zasledila koliko milijonov bodo porabili za to stabvo. In spet nisem mogla verjet svojim očem kakšni zneski so to! Pa kaj za vsak kvadratni meter neke javne stavbe porabimo po 100 krat več, kot če bi si zidali sami??
Ma kaki Grafist |  15 .06. 2015 ob  09: 31
če imamo tu ankaranski GEOIT, d. o. o. o. o., ki ga vodi Vlado Rožac, Darovačkega svak. Le tako bo namreč Darovačkemu še kaj kanlo v njegov globoki žep!
pustimo se presenetiti |  15 .06. 2015 ob  07: 45
Imam občutek,da Grafist !