KDAJ BO KONČAN CENTER OBALA? Investitor in izvajalec se še dogovarjata

Ankaran

Zaradi spora med izvajalcem del in investitorjem, ministrstvom za delo, je zastala gradnja centra za osebe s posebnimi potrebami na Debelem rtiču. Starše uporabnikov centra skrbi, da center zaradi tega jeseni še ne bo zaživel, na ministrstvu pa so pojasnili, da bo odločitev o nadaljevanju gradbenih del sprejeta v 14 dneh.

Temeljni kamen t. i. Centra Obala so položili decembra 2015 po dolgoletnih prizadevanjih staršev, da bi vzpostavili tovrsten center bliže domovom varovancev. V centru, ki bo nova enota CUDV Draga Ig, naj bi zagotovili prostor za 24 odraslih varovancev. Gradnja enote na Debelem rtiču je posebej pomembna, ker obalno-kraška regija še nima tovrstne ustanove. Ocenjena vrednost investicije znaša skupaj z DDV nekaj manj kot 3,5 milijona evrov. Sredstva za njegovo izgradnjo je zagotovilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Rdeči križ Slovenije pa je dal na razpolago zemljišče.

Še pred meseci je direktorica CUDV Draga Valerija Bužan za STA ocenila, da bo center svoja vrata lahko odprl še v tem letu. Vendar so dela pred časom zastala. Kot je pred dnevi poročala Televizija Slovenija (TVS), sta se izvajalec del in ministrstvo znašla na nasprotnih bregovih zaradi plačila sanacije posledic vdora meteornih voda februarja letos, ker strani nista našli dogovora, pa dela zdaj stojijo.

Zaradi tega se utegne zgoditi, da center tudi letos še ne bo zaživel. Bužanova je za TVS poudarila, da bodo posledice lahko katastrofalne ter da so prek zdravstvene zavarovalnice uspeli zagotoviti zdravstvene delavce, ki bi z delom začeli 1. septembra. Predstavnica staršev Angela Lampe pa je izpostavila, da ima ministrstvo "vse mehanizme v svojih rokah". Če se ne bo nič premaknilo, je dodala Lampetova, bodo starši svoje otroke pripeljali na ministrstvo.

Na ministrstvu za delo so za STA pojasnili, da se je gradnja centra ustavila zaradi dogovarjanja med izvajalcem in investitorjem, pri čemer si slednji "vseskozi prizadeva, da bi bila dela dokončana v čim krajšem možnem času, pri čemer mora z izvajalcem del uskladiti različni stališči glede izvedbe in plačila posledic vdora meteorne vode preko kanalizacije v mesecu februarju".

Resorna ministrica Anja Kopač Mrak 

Po navedbah ministrstva izvajalec pogojuje nadaljevanje gradbenih del z utemeljitvijo, da je treba odstraniti posledice vdora meteorne vode, šele potem pa bo možno nadaljevanje gradnje. Investitor pa na osnovi strokovnih mnenj meni, da se dela lahko nadaljujejo in se med nadaljevanjem del tudi odpravi posledice vdora meteorne vode preko kanalizacije.

Na vprašanja, če so z izvajalcem zbližali stališča, če razmišljajo o razdrtju pogodbe in iskanju novega izvajalca ter po kakšnem scenariju bo center lahko odprl vrata v predvidenem roku, na ministrstvu sicer niso odgovorili. So pa zagotovili, da bo v naslednjih 14 dneh sprejeta odločitev o nadaljevanju gradbenih del.

Deli novico:

@kdo spet krade |  18 .08. 2017 ob  06: 26
kradejo kot vedno in večajo zadolženost ...

https://www.bsi.si/iskalniki/pregled-financnih-podatkov-popup.asp?VsebinaId=16705
muffa |  17 .08. 2017 ob  20: 21
kdo je naredil načrt, kdo zida, kdo nadzoruje ??? kdo spet krade ??????
Spet |  17 .08. 2017 ob  17: 37
izsiljevanje!
obalno-kraška regija |  17 .08. 2017 ob  17: 13
vsi za razvoj turizma, za širitev turistične ponudbe, čiste plaže in čisto morje - in proti "Luki Koper"
Roby |  17 .08. 2017 ob  15: 29
Ljubljanska posla-če se ta center imenuje obala.Lahko je samo Istra!!!!