KAKO SMO SE ODLOČALI NA PRIMORSKEM? Zakon potrdili v vseh obalnih občinah

Slovenija

Včerajšnjega ponovljenega glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru se je največ volivcev udeležilo v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa v Kranju. Ob tesnem izidu so zakon sicer podprli v petih volilnih enotah, v treh pa so mu večinsko nasprotovali. Na Obali je bil največji odstotek udeležbe v volilnem okraju Koper II, kjer se je referenduma udeležilo 16 odstotkov volivcev, prav v vseh obalnih občinah pa so zakon potrdili.

Največ volivcev je na volišča prišlo v volilni enoti Ljubljana Center, in sicer 16,84 odstotka. Sledi volilna enota Postojna, kjer se je referenduma udeležilo 16,22 odstotka volilnih upravičencev. V volilni enoti Ljubljana Bežigrad je na volišča prišlo 15,63 odstotka volivcev, v Kranju pa 15,60.

Med posameznimi volilnimi okraji se je največ volivcev referenduma udeležilo v Tolminu (20,76 odstotka), najmanj pa jih je na volišča prišlo v Lendavi (10,02 odstotka).

Na Obali je bil največji odstotek udeležbe v volilnem okraju Koper II, kjer se ga je udeležilo 16,07 odstotka volivcev, najmanj pa se jih je na referendum odpravilo v Piranu (12,26 odstotka). V primerjavi s prvim odločanjem o drugem tiru je bila tokrat v vseh obalnih volilnih okrajih udeležba nižja.

Vir: volitve.gov.si

Zakon podprli v petih volilnih enotah

Ob tesnem izidu glasovanja, ki sicer zaradi nedoseženega kvoruma na rezultat referenduma ni vplival, so zakon podprli v petih volilnih enotah (Postojna, Celje, Novo mesto, Maribor in Ptuj), v treh pa so mu večinsko nasprotovali (Kranj, Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad).

Najbolj prepričljivo so za zakon glasovali volivci v volilni enoti Ptuj, in sicer jih je za obkrožilo 56,44 odstotka. Najmanjšo podporo pa je zakon dobil v volilni enoti Kranj, kjer ga je podprlo le 41,88 odstotka volivcev, ki so se udeležili referenduma.

Na Obali zakon podprli v vseh občinah

Med posameznimi okraji pa je zakon o drugem tiru dobil največjo podporo v Hrastniku, kjer je za glasovalo kar 74,7 odstotka volivcev. Po drugi strani pa je 70,06 odstotka volivcev zakonu nasprotovalo v Škofji Loki.

Na Obali so zakon o drugem tiru podprli v vseh občinah. Najvišji odstotek 'ZA' so zabeležili v volilnem okraju Koper I, in sicer je bila podpora 58,31 odstotna. V Izoli ga je podprlo 58,19 odstotka volivcev, v Piranu pa 54,7 odstotka.

Vir: volitve.gov.si

Deli novico:

murje |  15 .05. 2018 ob  15: 39
Vse sedanje in prihodnje referendume, ki bi morali postati najvišja oblika soodločanja državljanov in ki ne dosegajo udeležbe vsaj 50% volilnih upravičencev, bi morali imeti za neveljavne in njihove odločitve za nezavezujoče.
ma ne morem verj et |  14 .05. 2018 ob  17: 02
Referentum na referendum, kaj takega pa šže dolgo ne, in to zaradi enega gospoda, ki ne ve kaj bi počel!
Ma kaj res ne vidite, da je skraj ni čas, da se izpelje oziroma zgradi drugi tir, in to ne eden, temveč dva,
za luko seveda, za promet, ki se iz luke vali proti notranjosti. od tega namreč živi cela država, od tega
so namreč odvisn i številni delavci in njihove družine. kaj še tukaj ni jasno!!!!!
KMETI |  14 .05. 2018 ob  16: 53
vsak kmet lahko sprozi referendum
treba je poslušat glas vsakega posameznika, ampak ga je treba znat tudi utišat če je moron.

Bo nona iz kopra zahtevala da luka neha delat nočno izmeno ker ne more spat in bo referendum.
in največ jih bo za v Črnomlju in Kočevju.

Tako neumen je bil ta referendum!
bivol |  14 .05. 2018 ob  14: 21
Ajdovščina je itak najbolj črna med vsemi slovenskimi občinami.
ANIČNEBO |  14 .05. 2018 ob  14: 00
Ne razumem zakaj toliko razburjenja zaradi prenizke udeležbe na referendumu. Pošteni lopovi so malo strnili svoje vrste, skupaj z tistimi ki so nasedli so prišli na skoraj deset odstotkov volilnega telesa kar je bistveno premalo za odločanje v njihov prid. Tudi to da se predsednik SDSa drži malo po strani ni niti malo slučajno. Državnozborske so pred nami, in verjemite, ne glede na izide le teh,najprej se bo konsultiral z mr Orbanom kako drugi tir graditi naprej. In v tem treba iskati razlog zakaj mobilizacija za referendum ni mogla biti uspešna v kvantitativnem pogledu. Vse drugo, kar novinarji in navijači pišete o odločnem za in odločnem proti predmetu referenduma je nesmiselno in ima namen iz slabega rezultata izvleči čim več. To vam in nam je politika. Nizkih udarcev se razume.
@@xxl |  14 .05. 2018 ob  13: 21
Bebček rojen po 91 komentira o stvareh o katerih nima pojma. Tvoj svečkar je spreobrnjen rdečkar, morala pa to
@momo kapor |  14 .05. 2018 ob  13: 01
Dej hodi nabijat v Grosuplje, Velenje ali še raje v Republiko Srpsko.
momo kapor |  14 .05. 2018 ob  12: 53
Izid referenduma je zmaga za V. Kovačiča...v drugo mu je uspel preobrat, žal ,glede na navzočnost volilcev, ki je pokazala, koliko nam pomeni ta referendum, ni bil dovolj. Sramotno pa je, da se naš bivši Prime minister, gospod, ki je pravnik, obnaša slabše, kot kakšen petošolec, ki ni doma v Murglah, ampak v Savskem naselju. Žalostno da g. Cmerar, za tako slabo življenje v 27letih, vidi edini problem v g. Janši...Torej...umakniti g. Janšo iz politike in potem bomo boljši kot Singapur ali Hong Kong......Tako kot zmaga Izraela na Euroviziji.
La Toya |  14 .05. 2018 ob  12: 20
SĐS opet popušio kot La Toya
xxl |  14 .05. 2018 ob  11: 36
-7
Rdeča banda je še enkrat zmagala...bravo raja, še enkrat so vas/nas nategnili
@ |  14 .05. 2018 ob  11: 32
-1
Ko se balkanoidni morilski okupatorski komunistići derejo cepetajo in G. Janšo med komunitićne prasce tlaćijo me prime pa res samo srat....in kozlat
vidim |  14 .05. 2018 ob  11: 29
Eni se tako bojijo g. Janše , da samo še o njemu nekaj sanjajo in lažejo.
Strah se je prikradel med izdajalsko okupatorske rdeće prasce.
KONČNO
1