KAJ JE BOLJE: trajni nohti ali geliranje?

Trendi

Urejeni nohti in roke so ogledalo slehernega človeka – marsikaj nam povedo o svojemu lastniku, zato je prav, da si redno vzamete čas in si privoščite sproščujočo manikuro. To seveda lahko opravite kar sami doma, tisti, ki niste toliko vešči, pa svoje roke raje zaupajte strokovnjakom. 

Dekleta, ki poleg manikure nohte tudi lakirajo, lahko navadne lake, ki so obstojni le kak dan ali dva, zamenjajo tudi za bolj trajne. Zadnja leta so tako izredno moderni t.i. gelirani nohti, mladenke pa vse bolj prisegajo tudi na trajni lak. Kakšne so razlike in katera oblika je bolj po vašem okusu? Preverite!

Material

Razlika je že v materialu: pri geliranju gre dejansko za plastične materiale, ki se razlikujejo po trdoti in načinu postavljanja nad naravne nohte, razlika pa je tudi v tem, da se gelirani nohti strjujejo pod UV oziroma LED žarnicami. Na drugi strani so trajni laki plastični materiali, ki so topni v razredčilu, so bolj prožni in se strjujejo zgolj pod UV žarnicami.  

Priprava nohta

Noht je treba pravilno pripraviti, preden nanj nanesemo plast gela. Najprej ga je treba oblikovati in njegovo površino obdelati tako, da se lahko gel, ki ga nanesemo, dobro oprime in da ne prihaja do dvigovanja ali pokanja materiala. Pri trajnem laku je postopek bolj enostaven, nohte oblikujemo s pilo in jih očistimo, nakar so pripravljeni na nanos trajnega laka. Ta se vselej nanaša na naravne nohte, nikoli na umetne.

Nanos laka

Obarvani geli se nanašajo v nekoliko slojih in se nato sušijo oz. trdijo pod UV svetilkami, ki pospešijo fiksacijo slojev nanosa v okviru celotnega postopka geliranja. Trajni lak pa se nanaša kot običajni lak za nohte, s hitrimi in z nežnimi potezami. Najprej je treba nanesti plast prozornega laka, nato pa svoje nohte tudi obarvate. Lak se strjuje pod UV svetilkami.

Kakovost nohta: prej – potem

Geliranje ojača naravni noht, zato je ta postopek posebej priljubljen pri osebah, ki imajo slabšo kvaliteto nohtov. Redno geliranje pa ima tudi negativne posledice, saj lahko poškoduje naravni noht, njegovo površino, zaradi umetnih mas pa se lahko začnejo nohti zvijati. Trajni lak je namenjen tistim, ki imate že naravno čvrste nohte, na katerih načeloma naj ne bi bile vidne posledice rednega nanašanja tovrstnega laka.

Obstojnost

Predvideno trajanje gela na nohtih je nekje štiri tedne, lahko tudi več oz. manj. Vse skupaj je odvisno od tega, kako hitro vam rastejo nohti. Gel naj se ne bi uničil, zato bo ob odstranjevanju prav tak kot je bil ob nanosu. Trajnost laka pa naj bi bila od dveh tednov do meseca dni. Nohti ostanejo enake oblike, barva laka je trajna – vsekakor pa je obstojnost trajnega laka pogojena tudi s hitrostjo rasti nohtov.

Izgled

Številna dekleta prisegajo na gel-manikuro, saj so tako nohti dlje časa čvrsti in urejeni. Res pa je tudi, da delujejo nenaravno, predvsem zaradi odebeljenega videza samega nohta. Na drugi strani so nohti s trajnim lakom bolj naravni, površina nohta namreč ni odebeljena, istočasno pa je lak dovolj obstojen, da lahko nemoteno in brez skrbi opravljate vsa dela.

Odstranjevanje

Pri geliranih nohtih je pomemben tudi postopek odstranitve, saj lahko sicer pride do privzdiga naravnega nohta in infekcij. Gel se odstranjuje mehansko, s piljenjem in z brušenjem. Trajni lak se odstranjuje s posebno tekočino na bazi acetona z dodatkom olja, ki preprečuje izsušitev in poškodbo nohta. Lahko pa tudi trajni lak uniči noht, v kolikor ga ne odstranimo pravočasno.

Cena

Cene obeh proizvodov se lahko razlikujejo od strokovnjaka do strokovnjaka, vsekakor pa je trajni lak bistveno cenejši od geliranih nohtov. Odločitev, katera rešitev za urejene nohte bolj ustreza vam in vašim željam, pa je seveda samo na vas.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
sandra |  17 .01. 2018 ob  11: 37
Strinjam se s komentarjem Anike, da je potrebno pustiti nohte nekaj časa tudi v naravnem stanju.
anika |  02 .10. 2015 ob  22: 59
Menim, da je potrebno, zdravo pustiti kakšen mesec nohte v naravne stanju, brez vseh namazov, premazov, gelov, silikonov.