Joe Cocker praznuje 70 let

Trendi

Britanski pevec z značilnim raskavim glasom Joe Cocker danes praznuje 70 let. Grammyjevec, poznan po uspešnicah, kot so Unchain My Heart, You Are So Beautiful in You Can Leave Your Hat On, je uvrščen med 100 največjih glasbenikov revije Rolling Stone. V karieri je izdal 23 studijskih albumov, večkrat pa je stopil tudi pred slovensko občinstvo.

Cocker je glasbeno pot začel na začetku 60. let z umetniškim imenom Vance Arnold. Pozneje je s prijatelji ustanovil bend The Cavaliers, s katerim je nastopal predvsem v pubih rojstnega Sheffilda. Leta 1963 so bili tudi predskupina takrat še vzhajajočim zvezdam Rolling Stonesom. Naslednje leto je Cocker začel samostojno kariero ter podpisal pogodbo za uveljavljeno britansko založbo Decca.

Leta 1969 se je z albumom With a Little Help of My Friends povzpel na prvo mesto britanske lestvice. Istega leta je s pesmijo, po kateri nosi album naslov in je svojevrstna priredba komada skupine Beatles, nastopil in navdušil na festivalu Woodstock.

Med albumi velja omeniti Mad Dogs & Englishman live, ki velja za enega Cockerjevih največjih ustvarjalnih dosežkov, od uspehov pa sodelovanje z Jennifer Warners in leta 1982 nastalo pesem Up Where We Belong, posneto za film Častnik in gentleman.

V skoraj pol stoletja dolgi samostojni karieri je Cocker izdal 23 studijskih albumov in nekaj koncertnih v milijonskih nakladah. Sodeloval je s številnimi glasbeniki, kot so Luciano Pavarotti, Zucchero, Eric Clapton in Jeff Beck.

Prehodil je tipično pot rockovske zvezde, od neverjetnega uspeha ob koncu 60. let prek težav z alkoholom v 70. do uspešnega in plodnega nadaljevanja glasbene poti, vse do danes. Za svoje delo je prejel več nagrad, kraljica Elizabeta II. pa ga je je odlikovala z redom Britanskega imperija za doprinos h glasbi.

Cocker, ki je zadnji album Fire It Up izdal leta 2012, se je v sklopu turnej večkrat ustavil tudi v Ljubljani, nekajkrat v hali Tivoli, nazadnje pa leta 2010 v Areni Stožice.

Deli novico:

klldmoll |  20 .05. 2014 ob  14: 45
LEGENDA !! ...

prvič sem slišal oziroma izvedel zanj, ko si je moja sošolka v 5. razredu osnovne šole ( Leban Vida ) napisala njegovo ime na svoje bele "teniške" copate ...

BTW, jaz sem bil pa ravno takrat zaljubljen v Sylvie Vartan ! ... ;-)