HRVAŠKI RIBIČI ŠE BREZ KAZNI: "Očitno je šlo za nekakšno ustrahovanje"

Istra

Hrvaški kmetijski minister Tomislav Tolušić in državna sekretarka na zunanjem ministrstvu Andreja Metelko-Zgombić sta se v torek v Bašaniji pri Umagu srečala z več deset hrvaškimi ribiči. Po srečanju so slednji povedali, da po slovenski implementaciji arbitražne sodbe v Piranskem zalivu nihče izmed njih ni prejel nobene kazni iz Slovenije.

Tolušić je izpostavil, da se stališča hrvaške vlade do ribičev od srečanja v Zagrebu 4. januarja niso spremenila, ter da so s tokratnim obiskom izpolnili obljube, da bodo obiskali "svoje ribiče", je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Ponovil je, da bo Hrvaška vedno ščitila svoje ribiče v Savudriji, ker so "jamstvo suverenosti".

Hrvaški minister je vnovič izrazil podporo hrvaške vlade ribičem pri opravljanju njihovega običajnega dela v Piranskem zalivu. Tolušić je v začetku leta izjavil, da arbitražna odločitev o razmejitvi med Hrvaško in Slovenijo ni zavezujoča za Hrvaško in je ne bodo uveljavili, kar vključuje tudi mejo na morju. Takrat je izpostavil, da za Hrvaško meja ostaja sredi Piranskega zaliva.

Nihče izmed hrvaških ribičev ni dobil kazni

Predsednik ceha ribičev v Istrski županiji Robert Momić je po tokratnem srečanju potrdil, da so zadovoljni s pogovori, med katerimi so s predstavniki vlade razpravljali o enakih temah, kot so že v Zagrebu v začetku leta. Momić je povedal, da so predstavniki hrvaške vlade potrdili svojo podporo ribiču, ki je prečkal mejo v Piranskem zalivu decembra lani. Če bo dobil kazen, se bo moral oglasiti pri hrvaški obmejni policiji, potem pa bo primer prevzela hrvaška vlada, je poročala Hina.

Šef ceha istrskih ribičev je tudi dejal, da nihče izmed hrvaških ribičev na svoj domači naslov ni dobil nobene kazni iz Slovenije. Ocenil je, da je "očitno šlo za nekakšno ustrahovanje" ter za nabiranje političnih točk pred prihajajočimi parlamentarnimi volitvami v Sloveniji.

Deli novico:

počasi |  24 .01. 2018 ob  21: 17
kazni še pridejo...
Rnb |  24 .01. 2018 ob  18: 11
Sramota naše vlade in pomorskih policaje ni čudno da bo konfliktov vedno več,kazni bi morali posat in poka.....
TAKSNI SO |  24 .01. 2018 ob  11: 18
denerna kazen je edino sredstvo,ki se ga bojijo.Ostalo je samo modrovanje kdo bo komu boljse palamudil
@ jurij | danes ob 10:01  |  24 .01. 2018 ob  10: 19
Ker bi imeli preveliko najbrž ne
jurij |  24 .01. 2018 ob  10: 01
BRAVO SLOVENIJA!!! Zakaj štrajkajo organi ? Ker imajo premajhno plačo?!!!
Kdo tukaj laže? |  24 .01. 2018 ob  10: 00
Pri nas so dali v javnost,da so bile kazni poslane hrvaškim ribičem,oni to zanikajo,kot tudi arbitražo,da za njih ni obvezujoča.Komu verjeti?To bodo izvedeli sami ribiči,ko bo preteku rok za plačilo kazni,če ne prej z opominom kasneje pri prehodu meje!
Se pravi, |  24 .01. 2018 ob  09: 29
da so paludarji spet naredili figuro de merda!