HRVAŠKI RIBIČI NAŠE VABIJO NA KAVO: "Če bodo povabilo sprejeli, bomo druženje organizirali na Hrvaškem"

Istra

Ribiči iz Savudrije in Umaga so pozvali svoje slovenske kolege iz Izole, Kopra in Pirana na druženje, na katerem bi se ob kavi neformalno pogovarjali o stanju v Piranskem zalivu, je danes povedal predstavnik ribičev iz hrvaške Istre Robert Momić. Odgovora slovenskih ribičev zaenkrat niso dobili.

"Če bodo slovenski ribiči povabilo sprejeli, bomo druženje organizirali 10. marca na Hrvaškem," je dejal Momić v telefonskem pogovoru za STA. Momić je sicer predsednik ceha za ribištvo in akvakulturo pri obrtni zbornici Istrske županije.

Pričakuje neformalno izmenjavo mnenj o stanju v Piranskem zalivu, potem ko je Slovenija konec lanskega leta začela uresničevati arbitražno sodbo o meji med državama. Hrvaški ribiči si želijo več stikov s slovenskimi kolegi, da bi se lahko redno pogovarjali o vsem, kar jih vse skupaj zadeva pri sporu o meji med državama.

Slovenske dovolilnice za ribolov jih ne zanimajo 

Momić je ponovil, da ribičev iz Savudrije in Umaga ne zanimajo slovenske dovolilnice za ribolov v slovenskem morju, ker jim je hrvaška vlada zagotovila, da lahko lovijo do sredinske črte v Piranskem zalivu, kot so to počeli tudi pred arbitražno odločbo, ki je Hrvaška sicer ne priznava. Povedal je tudi, da še ni določen datum novega srečanja med hrvaškimi ribiči in predstavniki hrvaške vlade v Savudriji, ki je bilo napovedano v dveh tednih po njihovem srečanju v Zagrebu 4. januarja. Datum srečanja naj bi bil odvisen od dogajanja v Piranskem zalivu.

Ribiči so tedaj na srečanju na kmetijskem ministrstvu v Zagrebu predlagali ustanovitev enotnega delovnega telesa, v katerem bi bili predstavniki pristojnih ministrstev, ribiških združenj, skupin in zbornic z namenom koordinacije skupnih dejavnosti glede spora s Slovenijo in pravočasnega informiranja ribičev o prihodnjih ukrepih. Takrat so ribiči dobili trdne obljube, da ne bodo trpeli posledic zaradi morebitnih slovenskih kazni, a ne tudi pisnih zagotovil, da bo hrvaška vlada poskrbela za reševanje kazni, kot so ribiči zahtevali.

Deli novico:

Xxxx |  17 .01. 2018 ob  13: 50
Ali je kava iz Eurospina,malo je vodena in brez pene.
Rogi Ribaru |  16 .01. 2018 ob  17: 51
Ma,kaj naj bi se zmenili ob kavi?Dvomim,da bi se lahko bilokaj zmenili,ker se že med sabo ne morejo,ker jih je ševedno preveč na tako malem delu morja.Sami,pa že hodijo skupaj na pijačo v Trst ko rgredo prodat ribo na burzi in se tam dogovarjajo kako bodo vsak pri svojih politikih iztržili mamsimum.Je res,da so ribiči polpismeni niso,pa zabiti in kreteni kot nekateri tukaj spodaj,ki po večini gledajo morje z obale ali na TV.
Bajo |  16 .01. 2018 ob  13: 05
Pazite se hinavskih sosedov ! Vas, bodo hinavsko nategnili !!!
Pijte ječmenovo kavo norci, samo |  16 .01. 2018 ob  09: 48
-2
zaradi represije policije, je draga ko zlato.
satrir |  16 .01. 2018 ob  08: 35
-1
haha... Ti:" ma kako" si čisto po mojem okusu, če bi jaz to spesnil bi mi itak zbrisali komentar... bravo... to je skoraj kot skodelica kave od brkota z Vrhnike.
Satir |  16 .01. 2018 ob  08: 31
Nikar naj ne hodijo na kavo s Hrvati brez vazelina.
Kockasti ribiči |  16 .01. 2018 ob  07: 41
Bi se morali pogovarjati prej. Sedaj naj najprej sprejmejo mednarodno razsodbo glede meje, šele nato naj pijjeo kavi in se menijo.
Dino |  16 .01. 2018 ob  07: 31
Ma kaj toliko besed za tistih 25 ribičev, ki lahko grejo lovit do Pule?
Spominjam se |  16 .01. 2018 ob  06: 59
kako so v 90. letih v piransko pristanišče večkrat pripeljale zakurjene ribiške barke, ribiči pa so povedali, da so hrčki na njih streljali....
ma bale |  16 .01. 2018 ob  06: 43
Ribiči se že zdaj dobivajo med sabo in ne pijejo kave ampak pelinkovec
Guat |  15 .01. 2018 ob  23: 13
Doma naj ostanejo ker jih bodo peljali zejne cez vodo!
Mah |  15 .01. 2018 ob  22: 38
Že 26 se pogovarjamo. Arbitraža je končana a oni bi se še kar pogobarhali haha Odioti Totalni.
1