George Harrison, Bee Gees in Buddy Guy dobitniki grammyja za življenjsko delo

Svet

George Harrison, skupina Bee Gees in Buddy Guy so med izbranci, ki bodo pred vsakoletno podelitvijo nagrad ameriške glasbene industrije prejeli grammyja za življenjsko delo. Ameriška diskografska akademija bo nagradila tudi country duo Louvin Brothers, jazzovskega saksofonista Waynea Shorterja in skladatelja Pierrea Bouleza.

Nagrado za življenjsko delo pa bo prejel še harmonikar Flaco Jimenez, ki se posveča glasbenemu izročilu Latinske Amerike, kot je Tejano glasba, je poročala revija Rolling Stone.

Na slovesnostih pred samimi grammyji, ki bo 8. februarja prihodnje leto, bodo podelili tudi nagrade za dosežke na drugih področjih glasbe, ne samo v poustvarjanju. Eno teh bo prejel producent Richard Perry, grammyja za tehnične dosežke pa znanstvenik in izumitelj številnih elektronskih klaviatur Ray Kurzweil.

Osebnost leta 2015 Bob Dylan

Priznanje osebnost leta 2015, ki nosi ime neprofitne glasbene organizacije MusiCares, bo 6. februarja dobil Bob Dylan. Poleg tega je akademija že razkrila 27 naslovov plošč, ki bodo dobile mesto v grammyjevi dvorani slavnih za leto 2015.

Med izbranimi ploščami so Honky Tonkin' Hanka Williamsa, Dancing Queen skupine Abba, School's Out Alicea Cooperja, Autobahn zasedbe Kraftwerk, Blood on the Tracks Boba Dylana, Harvest Neila Younga in Walk on the Wild Side Louja Reeda. Skupaj z njimi bo v dvorani slavnih že 987 plošč, ki imajo po mnenju akademije trajno in zgodovinsko vrednost.

Deli novico: