EVROPA O USODI ULJANIKA: Načrt prestrukturiranja ni prepričal niti Bruslja niti hrvaške vlade

Istra

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager se je danes v Zagrebu srečala s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem in pristojnimi hrvaškimi ministri, s katerimi se je pogovarjala o stanju v največji hrvaški ladjedelniški skupini Uljanik. Z gostitelji je soglašala, da je predlagani načrt prestrukturiranja potrebo dodelati.

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je po srečanju z Vestagerjevo novinarjem dejal, da načrt prestrukturiranja, ki ga je uprava Uljanika poslala v oceno Evropski komisiji konec julija, ni prepričal niti uradnikov v Bruslju niti hrvaške vlade. Kot je pojasnil, želi biti Evropska komisija prepričana, da prestrukturiranje ne bo kršilo pravil konkurence, zato pa je načrt treba dodelati.

S Horvatom je pred novinarje stopila tudi Vestagerjeva, ki je dejala, da se v Bruslju zavedajo pomembnosti ladjedelništva na Hrvaškem, a si želijo načrt, ki bo zagotovil dolgoročno poslovanje družb, je poročal hrvaški radio. Kot obetavna je izpostavila prizadevanja hrvaške vlade, da bi odgovorno porabila denar davkoplačevalcev za reševanje ladjedelnic. Potrdila je, da v Bruslju preučujejo načrt prestrukturiranja, a ni povedala, kdaj bi lahko komisija podala končno oceno.

Horvat je še ocenil, da bodo potrebna dodatna prizadevanja in čas, da bi oblikovali model prestrukturiranja, ki bo sprejemljiv za Evropsko komisijo. Ta mora prižgati zeleno luč za prestrukturiranje skupine Uljanik, ki ima v svoji sestavi ladjedelnici v Pulju in na Reki. Horvat je ponovil, da si bo vlada prizadevala, da se bosta obe ladjedelnice na koncu uspešno konkurirali na ladjedelniškem trgu.

Deli novico:

HR |  14 .09. 2018 ob  11: 18
Croati, ste razumeli, da je konec ladjedelništva. Konec za zmeraj.Amen.
ulja ni |  08 .09. 2018 ob  21: 12
Uljanik je bil ustanovljen 1856 leta.Prestal je veliko vojnih viher še celo komunizem mu ni prišel do živega.Še več ravno v času komunizma je napravil na stotine ladij zaposloval tisoče delavcev, inžinirjev,....Sedaj pa mu je smrtni udarec zadala tako opevana DEMOKRATIČNA smrdljiva EU.Uljanik in 3maj so v smrtnih izdihljajih ŽAL.Sosednja ladjedelnica v Italiji pa ima za 10 LET ZASEDENE KAPACITETE.