Erdogan prepovedal shode na trgu Taksim ob 1. maju

Svet

Turški premier Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da ne bo dovolil shodov ob 1. maju, prazniku dela, na carigrajskem trgu Taksim, tradicionalnem prizorišču protivladnih protestov. Podobna odločitev maja lani je sicer sprožila nasilne spopade med policisti in protestniki, ki jim je sledil val vsedržavnih protivladnih protestov.

"Tistim, ki želijo praznovati na trgu Taksim, lahko rečem samo, da sem pripravljen na spopade," je na srečanju svoje Stranke za pravičnost in razvoj (AKP) dejal Erdogan.

"Pozabite na Taksim. Ne spopadajte se z državo, ne motite miru. Ljudje ne želijo videti ulic, kjer prevladuje kamenje in molotovke. Tega ne bomo tolerirali, niste nad zakonom," je dejal turški premier, ki je namesto Taksima predlagal druge lokacije in ponudil brezplačen prevoz. A levičarski sindikati so že napovedali, da bodo prepoved ignorirali, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ponedeljek je sicer policija uporabila solzivec proti članom odbora za 1. maj, ki je sestavljen iz sindikatov in organizacij civilne družbe, da bi jim preprečila dajanje izjav o prvomajskih demonstracijah na Taksimu.

Na tem trgu so se maja lani začeli protesti, sprva proti uničenju bližnjega parka Gezi, ki so se sprevrgli v splošne protivladne demonstracije, ki so se razširile po državi. V nasilju med protesti je bilo takrat ubitih osem ljudi.

Deli novico: