Doktorat rektorja srbske univerze ne obstaja

Svet

Srbijo pretresa afera, v katero je vpleten rektor največje srbske zasebne univerze Mića Jovanović. Njegov doktorat, ki naj bi ga opravil na prestižni londonski šoli za ekonomijo in politične vede, naj namreč sploh ne bi obstajal.

Srbski minister za šolstvo Srđan Verbić je danes izjavil, da na londonski šoli doktorska teza rektorja univerze Megatrend ne obstaja, zato ga je pozval, naj pojasni zadevo ali odstopi. Pristojne organe je tudi pozval, naj ugotovijo, ali gre pri tem za elemente kaznivega dejanja.

Preverjanje, ki ga je naročilo ministrstvo za šolstvo, je pokazalo, da je Jovanović leta 1991 doktoriral na kranjski fakulteti za organizacijske vede, ni pa bil nikoli vpisan na londonsko šolo za ekonomijo in politiko, teza, s katero naj bi tam doktoriral, pa ne obstaja.

Srbski notranji minister Nebojša Stefanović pa je bil obtožen, da je njegov doktorat plagiat. Stefanović je doktorat zagovarjal lani na univerzi Megatrend, njegov mentor pa je bil prav Jovanović. Skupina srbskih znanstvenikov, ki delajo v Veliki Britaniji, ga je obtožila, da je doktorat prepisal.

Stefanović, ki je blizu premieru Aleksandru Vučiću, obtožbe zanika. "Nimam potrebe, še manj pa časa, da bi se ukvarjal s to neresnično zgodbo. Doktorsko delo sem naredil pošteno in komisija, ki so jo sestavljali ugledni profesorji, ni imela nobenih pripomb," je zagotovil.

Pristojni odbor srbske skupščine je vprašanje spornega doktorata obravnaval minuli teden, vendar ni sprejel nobenega sklepa. Premier Vučić je obtožbe zavrnil rekoč, da gre za poskus diskreditacije njegove vlade, poročajo tuje tiskovne agencije.

Deli novico:

Vanja |  13 .06. 2014 ob  12: 17
To ni res, doktorat je objavljen javno v Univerzitetni knjižnici Maribor. Vsak lahko preveri preki COBISS sistema.