DANES LE EN RIBIČ PREKO MEJE: "Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi"

Istra

Hrvaški ribič Diego Makovac je zgodaj zjutraj v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov lovil ribe v Piranskem zalivu, ko so do njega v čolnu prišli slovenski policisti in ribiški inšpektor. Kot je povedal Makovac, so ga slovenski policisti opozorili, da lovi v slovenskem morju. Domneva, da so si zapisali tudi številko in ime njegove ladje.

Makovac je povedal, da je po odhodu slovenskega policijskega plovila pobral svoje mreže in se vrnil v Savudrijo. V pogovoru za hrvaško uredništvo regionalne televizije N1 pa ni želel ugibati, ali bo sledila kazen s slovenske strani.

Evropska komisija je medtem danes znova pozvala Slovenijo in Hrvaško, naj nadaljujeta dialog in se izogibata dejanj, ki bi škodila dvostranskim pogovorom. V Bruslju so ob tem ponovili, da so pripravljeni pomagati pri implementaciji razsodbe arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško.

"Če dobim kazen, jo bom poslal hrvaški državi," je povedal Makovac in dejal, da je bil danes edini hrvaški ribič v "spornem območju Piranskega zaliva".

Hrvaški ribiči pričakujejo nemoten ribolov

Potrdil je, da bodo imeli ribiči iz Savudrije drevi interno srečanje, na katerem bodo sprejeli skupne sklepe pred četrtkovim sestankom s predstavniki več hrvaških ministrstev v Zagrebu. Srečanja na hrvaškem kmetijskem ministrstvu naj bi se udeležili tudi predstavniki hrvaških ministrstev za notranje in zunanje zadeve ter morje, promet in infrastrukturo.

Hrvaški ribiči pričakujejo, da jim bodo hrvaške inštitucije omogočale nemoten ribolov v Piranskem zalivu, kot so ga bili vajeni doslej. V nasprotnem so napovedali, da bodo zahtevali odškodnine, ker nekateri ribiči na območju ob meji s Slovenijo ulovijo tudi 90 odstotkov letnega ulova. Če bodo morali loviti drugod, bodo morali kupiti tudi večje ladje in bodo obenem konkurenca drugim hrvaškim ribičem, kar bo pomenilo manj rib in zaslužka za vse ribiče, pravijo.

Po slovenskih napovedih, da bodo kaznovali hrvaške ribiče, ki bodo lovili ribe sredi Piranskega zaliva, je bila danes manjša skupina savudrijskih in umaških ribičev južno od Piranskega zaliva. Redki so lovili v Piranskem zalivu, a razen Makovca niso šli čez mejno črto, ki jo je določilo arbitražno sodišče junija lani, je še poročala N1.

Deli novico:

Xxxx |  04 .01. 2018 ob  11: 08
Croatarji so porocali drugace. Najbrze imajo dvojna merila za medije.
Pek |  03 .01. 2018 ob  19: 17
Ta ribič je šel izivat in to z policijo,da vidijo do kje lahko izivajo,zdaj je pa na policiji in inšpektorjih,da ukrepajo in napišejo kazen in to po hitrem postopku,če tega nebojo storili,bo vsak dan več hr.ribičev
hrvate |  03 .01. 2018 ob  17: 03
-1
v auschvitz, da se naucijo bontona
@hrvati |  03 .01. 2018 ob  16: 57
-5
A slovenci pa so imeli morje a?Od kdaj?
@Ponorec treh oceanov |  03 .01. 2018 ob  16: 38
Spet nakladaš ti strojnik,zgleda da nisi še bil v Grčiji na dopustu!
Peškador |  03 .01. 2018 ob  16: 29
Ma,kaj se grejo ti šturloti res mi ni jasno.V Savudriji jih do lanskega leta ni bilo več kot pet ali šest ribičev in ena koča,zdaj jih je kar trideset in en,ki je postavil školjkišče lansko leto v piranskem zalivu kdo ve zakaj.V morju je vse manj ribe zato se ti ribiči grejo politike in zgleda,da jim v tem gre kar vredu iz finančnega vidika, ker je lažje govorit,se pritoževat in jokat kot hodit na morje.Tudi pri nas jih imamo kar nekaj a ne Silvano.
Pomorec treh oceanov |  03 .01. 2018 ob  16: 16
Tu je narobe svet. Toliko morja, rajskih otokov kot ima ta Hrvaška, več kot Grčija in k nam pridejo. Nimate pojma koliko morja imajo tile južni "brati", a mi niti iztop na odprto morje. Kdaj jih bo konec vseh teh norcev na slovenski Obali?
Hrvati  |  03 .01. 2018 ob  14: 47
Hrvati sploh niso ime!i nikoli morja imeli pa so ga istrani in dalmatinci zato pa želijo malo slovenskega če jim istrani in dalmatinci pobegnejo iz lepe njihove !?
sipa |  03 .01. 2018 ob  14: 35
Ki jim je treba prou v piranskem zalivu lovit.....kot da drugje ni rib!
muffa |  03 .01. 2018 ob  14: 00
ribiči bi se že sami zmenili, če ne bi bilo pokvarjenih in neumnih politikov. žal to velja za vsa področja življenja in dela !!!!!
@Mah |  03 .01. 2018 ob  13: 40
Vse!!
Mah |  03 .01. 2018 ob  13: 21
Ma kaj je narobe s temi hrvati?
1