BERLINSKI PROCES: Bo Slovenija dobila sedež transportne skupnosti Zahodnega Balkana?

Trst

V Trstu bo 12. julija v okviru Berlinskega procesa vrh o Zahodnem Balkanu, na katerem bodo tudi podpisali pogodbo o transportni skupnosti. Kot je na današnji seji parlamentarnega odbora za zunanjo politiko dejal zunanji minister Karl Erjavec, bi Slovenija morda lahko dobila sedež te skupnosti.

Kot je pojasnil Erjavec, sedež še ni dogovorjen, so pa kandidatke zanj Srbija, Kosovo in Makedonija. Obstaja dogovor, da če se ne bodo mogle dogovoriti, bo ta sedež v Sloveniji, je še dodal. Ob tem je še dejal, da pogajanja med omenjenimi tremi državami že zelo dolgo potekajo in ocenil, da so zašla v slepo ulico. "Očitno se lahko zgodi, da bo sedež transportne skupnosti v Sloveniji," je še dejal vodja slovenske diplomacije.

Vrha v Trstu se bodo iz Slovenije udeležili premier Miro Cerar, zunanji minister Erjavec in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

OZP se je sicer na današnji seji seznanil z izhodišči za udeležbo Slovenije na omenjenem vrhu. Poleg Slovenije in Italije bodo na vrhu sodelovali še predstavniki Albanije, BiH, Kosova, Makedonije, Črne gore, Srbije, Francije, Hrvaške, Nemčije.

Osrednje teme vrha o Zahodnem Balkanu bodo sicer gospodarska rast, boj proti terorizmu in radikalizaciji ter pravna država, okrepitev malih in srednjih podjetij in okrepitev sodelovanja na področju boja proti korupciji. Sprejet naj bi bil tudi dogovor o okrepitvi regionalnega gospodarskega sodelovanja z ustanovitvijo regionalnega gospodarskega področja. Evropska komisija naj bi v Trstu tudi napovedala paket ukrepov s področja povezljivosti v transportu in energetiki.

Deli novico:

Histr |  06 .07. 2017 ob  10: 01
Zahodni Balkan pomeni geopolitično, države ex-yu plus Albanija.
preveč |  06 .07. 2017 ob  05: 58
Kamionov na naših in drugih cestah bivše Juge.Kakšno korist in kašno škodo imamo mi davkoplačevalci od take vrste prevoza blaga po naših cestah,to je bistvo,ki ga politiki in naši izbranci v državi večkrat pozabijo in o tem odločajo kot,da mi sploh ne obstajamo.Se razume,da brez teh prevozov danes ni mogoče živeti,vendar mislim,da je v naši mali državici teh kamionov na naših ubogih cestah preveč,da je železniški promet blaga zapostavljen in premalo izkoriščen namenoma,da se umakne privatnem lobiju prevoznikov,ker v končni fazi smo mi davkoplačevalci tisti,ki popravilo teh cest moramo plačati.Lp
jurij |  05 .07. 2017 ob  12: 38
"zahodni balkan" Ma koga jebete? Balkan je balkan in sem spadamo.