Beneški župan odstopil zaradi korupcijskega škandala

Svet

Župan Benetk Giorgio Orsoni je v luči obsežnega korupcijskega škandala danes odstopil. Po izbruhu afere, zaradi katere je v začetku meseca pristal v priporu, je bil namreč deležen močnih pritiskov iz vrst svoje Demokratske stranke, ki jo je danes ostro kritiziral. Vsakršno krivdo odločno zanika.

Orsonija so v začetku junija skupaj s še 35 osumljenci aretirali. Tožilstvo mu v povezavi z več sto milijoni evrov vrednim projektom Mose - sistemom jezov, ki naj bi Benetke zaščitil pred visoko plimo - očita korupcijo, pranje denarja in zlorabo položaja. Vsega skupaj je v primer vpletenih več sto osumljencev, med katerimi so številni politiki in podjetniki.

Župan, ki so ga iz pripora izpustili šele v četrtek, je danes zatrjeval, da je nedolžen, in kritiziral svoj politični tabor zaradi napadov, ki jim je bil po aretaciji izpostavljen. Orsoni pri tem ni nikomur, niti premieru Matteu Renziju, prizanašal s kritiko. Kot je zagotovil, je ravnal v skladu z interesi mesta, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Demokratska stranka, vključno s premierom Renzijem, je Orsonija po izbruhu škandala večkrat pozvala k odstopu. Napovedala je tudi poostritev protikorupcijskih ukrepov.

Deli novico: