BALKANSKI VRH V TRSTU: Cerar o pomenu arbitraže za regijo

Trst

Slovenski premier Miro Cerar je na sredinem vrhu Zahodnega Balkana v Trstu posebej izpostavil pomen vladavine prava za regijo. Kot je pojasnil, je pri tem izpostavil tudi pomen arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško, v neformalnih pogovorih pa je dobil tudi podporo smeri, ki jo zagovarja Slovenija.

Cerar je v izjavi medijem ob robu srečanja poudaril pomen konference v luči medsebojnega povezovanja držav Zahodnega Balkana in njihovega povezovanja z EU.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je opozoril, da je situacija na Zahodnem Balkanu še vedno nestabilna, kar bo po njegovi oceni težko izboljšati brez vsestranskega spoštovanja mednarodnih pogodb in vladavine prava. O tem je med drugim govoril z britanskim zunanjim ministrom Borisom Johnsonom.

"Slovenija je tukaj nek pomemben most med Evropsko unijo in državami Zahodnega Balkana, saj lahko s svojim poznavanjem regije veliko pripomore in tudi dejansko pripomoremo k boljšemu razumevanju drug drugega in pri določenih vprašanjih prevzemamo tudi pobude," je dejal predsednik vlade.

Cerar je posebej izpostavil pomen vladavine prava za to območje. "Gre za države, ki so obremenjene s preteklostjo in z različnimi konflikti, zato je še posebej pomembno, da prav s spoštovanjem mednarodnopravnih norm in prava nasploh pokažejo, da so sposobne doseči raven, kakršno mora ves čas zagotavljati tudi Evropska unija," je bil jasen premier.

Kot je dodal, je v tem pogledu izpostavil prav pomen arbitražne odločbe med Slovenijo in Hrvaško, "ki je vzorčen primer, kako lahko na pravni način pridemo do zavezujoče odločbe, ki reši pomemben spor med državama".

Na vrhu berlinskega procesa so se udeleženci zavzeli za nadaljnje približevanje šestih držav Zahodnega Balkana Evropski uniji. Prihodnost teh držav je v EU, so zapisali v sklepni izjavi vrha. Cilj je, da se tradicionalne konflikte med šestimi državami reši s poglobljenim gospodarskim sodelovanjem. To naj bi vključevalo izgradnjo avtocest in plinovodov. Države pa naj bi se povezale tudi s poenotenjem carinskih predpisov.

Cerar je poudaril tudi pomen spoštovanja omenjene odločbe in njene implementacije, ob tem pa ocenil, da so bile njegove besede dobro sprejete.

"V neformalnih pogovorih sem dobil podporo smeri, ki jo zavzema Slovenija, to je smeri spoštovanja arbitražne odločbe, spoštovanja mednarodnega prava in vladavine prava," je povedal ter dodal, da je dobil tudi podporo za smer implementacije odločbe: "O tem sicer nismo razpravljali na formalnem delu, ampak to je, jaz mislim, edina pot in to razumejo tudi državniki, politiki najvišjega ranga."

Po Cerarjevih besedah bo tako celoten proces, ki je v teku, vključno z včerajšnjim srečanjem s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem, "pripeljal do rezultata, da bomo na koncu vsi ozavestili pomen implementacije arbitražne odločbe".

Cerar je še potrdil, da sta z nemško kanclerko Angelo Merkel na kratko spregovorila tudi o arbitražni odločbi, pri čemer je Merklova ponovila stališče nemške vlade in nje osebno, da je treba odločbo spoštovati.

Deli novico:

Miroslav |  14 .07. 2017 ob  14: 27
je tipični Balkanec. In tako ne samo po imenu.
kdor slučajno še ni razumel: |  13 .07. 2017 ob  13: 54
- Ivan Robnik in ostala zlovenska krivosodna "mafija" !...
ROBNIKI, MEJNIKI_ _ _ |  13 .07. 2017 ob  13: 52
whatever !... glavno, da je mc tozadevno t.im. profesor in pa doktor poštenega prava ... ( LASTNA HVALA SE POD MIZO VALA.press )
POGREZNJENI ROBNIKI_ _ _ |  13 .07. 2017 ob  13: 49
Posebej izpostavil vladavino prava...

______________________________________hja, Miroslave... tvoj zgled za t.im. vladavino prava ( poštenost, morala, etika, itn. ) je vsekakor Vrhovno sodišče RS, kajne ?!...

BRUHHHHHHHHHHHHHHHHHhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh !
INVERZIJA |  13 .07. 2017 ob  13: 17
HA HA HA HA, Plenkoviću je ime Andrej, Cerarju pa Miroslav... narobe svet!!.... :))
ma |  13 .07. 2017 ob  13: 14
nemoj, Miroslave, šta tito ovđe prićaš?
sLOVEnija ali |  13 .07. 2017 ob  12: 11
SLOVENIJA NI NIKAKRŠEN MOST AMPAK ŽIVI BALKAN. BALKAN V NAJSLABŠEM POMENU TE BESEDE. PA ČEPRAV Z BALKANSKEM GOROVJEM ( ETIMOLOŠKI IZVOR TE POMENKE ) NIMA NOBENE VEZE.
bo, bomo... |  13 .07. 2017 ob  12: 08
balkanski pooblaščenac cmero, kdo naj bi bili ti vsi- mi in hrvati ali samo mi? zjasni se, kaj si želel povedat, bimbo!!...........................
cmero |  13 .07. 2017 ob  10: 42
spada točno na balkan!... na titovo štafeto, v jajce, v k. , in po hierarhični lestvici potem tako naprej
a |  13 .07. 2017 ob  08: 22
mc je balkanec?