Večerja v znamenju umetnosti

Kulinarika

Včeraj je na Forma Vivi v Portorožu potekal dogodek "Zgodnja Art večerja", ki sta ga organizirala Ksenija Pfeifer iz PfeiferArt in kuharski kreativec Daniel Pirc. Za izbrano kapljico so poskrbeli vinarji KlenArt s Posestva Klenar.

Na krožniku so ponudili svežo zelenjavo, ki ima svojo biološko vrednost, sadni delež predstavlja robida in granatno jabolko, pozabili pa niso niti na belo polento. Na nek način tudi naravne sestavine razbremenijo telo in omogočajo boljše počutje, vsekakor pa taka kulinarika predstavlja nasprotje hitri prehrani. 

Daniel Pirc je prikazal drugačen pristop in pripravo jedi, poimenovano "Sense food". Ob robu dogodka nam je razložil: "V kulinariki je tudi veliko umetnosti. Dotika se tudi ljubezni in občutkov, ki jih do hrane razviješ, ne gre samo za estetiko. Gre tudi za ujemanje barv določenih živil. Vsak to izraža na svoj način. Najlepše se to vidi na krožniku! Zadovoljen sem, ko gostu ne ostane veliko na krožniku. Seveda pa stremim k temu, da uporabljamo domača živila, ni potrebno, da vnašamo neko eksotiko, saj imamo veliko živil tukaj, ki so čudovita. Morda jih še bolj cenijo tujci. To lahko povem na podlagi mojih dolgoletnih izkušenj. Dobro je, da uživamo naravno hrano, ekološko pridelano. Tako imamo več dela, kako najti prave kombinacije z živili in to je boljše kot prekrivati njihov okus z večjimi količinami začimb, saj to prikrije njihov pravi okus. Kot je že Hipokrat rekel: hrana je živilo in živilo je hrana. To nekako drži."

Aleksander Klenar nam je glede vin povedal: "Na naši posesti še že leta ukvarjamo z vinogradništvom, ki ima tudi nek pridih oljkarstva. Moj oče je bil dolga leta glavni enolog v Vinakoper, tako da nam znanj s tega področja ne manjka. Zadnja leta smo začeli postavljati na noge blagovno znamko KlenArt. Pred tem smo prihajali na trg v glavnem s cabernet sauvignonom in penino. Zdaj smo razširili ponudbo še na modri pinot, merlot, chiraz večinoma imamo rdeče sorte. Chardonay uporabljamo za penino, sedaj smo dodali še rose'. To sta zagotovo artikla, ki gresta poleti zelo dobro v prodajo. Smo edini na tem področju, ki proizvajamo penine po klasični metodi."

Dogodek in izvedbo "Zgodnje Art večerje" na Forma Vivi so podprle in omogočile Obalne galerije Piran.

Na slikarska platna so likovniki Društva likovnih pedagogov Primorja in gostje ustvarjali z organskimi barvili, kot so olja, vino in zelenjava. V umetniški fotografski objektiv je dogajanje ujela fotografinja Slavica Isovska, goste pa sta v svet istrske ljudske glasbe popeljala Alenka in Marino Kranjac.

Sorodne vsebine:

"Čokolada je dodatek k ljubezni!"

Jesen je čas za tartufe!

Pojeduh v gostilni Za gradom v Kopru

Deli novico:

Red |  19 .04. 2013 ob  22: 25
Lepo je med pasjimi kakci jesti (na Formi Vivi so vsepovsod).
Pravi pasja žur lokacija.
Čistoča "na nuli".
DOdajmo še kontinentalce, ki čez vikende in poleti mečejo čike, flaše alkohola razbite, kondomi in človeški drek (dobesedno) in veličastno število pasjega dreka, ki se nikoli vse to skupaj ne počisti.
bljek
PfeiferArt |  19 .04. 2013 ob  20: 54
Prva "Zgodnja Art večerja" je bila organizirana kot praznovanje za najine prijatelje in partnerje.
Upam pa, da bova naslednjo organizirala kot javno prireditev, tako, da bodo lahko tudi drugi uživali v dobri hrani, vinu, glasbi in druženju.