Prehrana v zgodnjem obdobju življenja je ključna za razvoj astme in alergij pri otrocih.
Če je verjeti raziskavi mehiških znanstvenikov, lahko sredozemska hrana zaščiti otroke pred razvojem astme in alergijskega rinitisa. V raziskavi so pod drobnogled vzeli prav povezanost med prehrano otrok v zgodnjem otroštvu, prehranskimi navadami njihovih mater med nosečnostjo ter razvojem astme in alergijskega rinitisa. Sodelovalo je 1476 šolarjev v starosti od šestih do sedmih let.
Tisti, ki so uživali veliko sadja, zelenjave, lupinastih plodov, rib, žit, olivnega olja ter malo mlečnih izdelkov in mesa, so redkeje trpeli za astmo, kožnim osipom, alergijskim rinitisom in solzenjem oči. Res pa je, da povezanosti med uživanjem morske hrane med nosečnostjo in povezavo z astmo ter rinitisom niso našli.
"Ta hrana je bogata z antioksidanti, ti pa zaščitijo pljuča in dihalne poti pred oksidativnimi procesi. Ribe so denimo dober vir maščobnih kislin omega 3, pa tudi maščobnih kislin omega 6," so rezultate utemeljili mehiški strokovnjaki.