V preteklosti je bilo ponekod v Istri v navadi, da so bili za 1. november, dan vseh svetnikov, na jedilniku mušoli oziroma noetove barčice. V mestih so jih prodajali na posebnih stojnicah oziroma kioskih, podobno kot danes kostanj. Pripravimo jih na žaru ali kuhane, rižoto ali buzaro, njihovo meso pa je zelo okusno. Nekateri jih jejo kar surove.
Kako pripraviti kuhane mušole?
Očiščene mušole damo v širšo kozico ali lonec, prelijemo z malo vode in kuhamo dobre četrt ure, nato jih pokrijemo z mokro krpo. Ko so kuhane, krpo odstranimo ter po želji dodamo sesekljan česen in peteršilj ali pokapamo z limono.
Mušule na buzaro
Potrebujemo:
Mušole, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sesekljan peteršilj in česen, drobtine ter poper.
Mušole na buzaro lahko pripravimo tudi z dodatkom šalše.
Priprava:
Očiščene mušole damo v kozico in na močnem ognju kuhamo, dokler se ne odprejo. Neodprte izločimo. Dodamo oljčno olje, sesekljan peteršilj in česen, drobtine, poper. Vse dobro premešamo, dolijemo belo vino in še nekoliko pokuhamo.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Zadnje z obale
Več kronike
VSE POHVALE NAJDITELJU: Bil je tako pošten, da je prijavil policiji; gre za vaš denar?
M.U.
-
danes ob 09:15
In še to. Na Pelješcu pravijo mušule dagnjam. Popolnoma sem zmeden