V preteklosti je bilo ponekod v Istri v navadi, da so bili za 1. november, dan vseh svetnikov, na jedilniku mušoli oziroma noetove barčice. V mestih so jih prodajali na posebnih stojnicah oziroma kioskih, podobno kot danes kostanj. Pripravimo jih na žaru ali kuhane, rižoto ali buzaro, njihovo meso pa je zelo okusno. Nekateri jih jejo kar surove.
Kako pripraviti kuhane mušole?
Očiščene mušole damo v širšo kozico ali lonec, prelijemo z malo vode in kuhamo dobre četrt ure, nato jih pokrijemo z mokro krpo. Ko so kuhane, krpo odstranimo ter po želji dodamo sesekljan česen in peteršilj ali pokapamo z limono.
Mušule na buzaro
Potrebujemo:
Mušole, oljčno olje, belo vino (malvazijo), sesekljan peteršilj in česen, drobtine ter poper.
Mušole na buzaro lahko pripravimo tudi z dodatkom šalše.
Priprava:
Očiščene mušole damo v kozico in na močnem ognju kuhamo, dokler se ne odprejo. Neodprte izločimo. Dodamo oljčno olje, sesekljan peteršilj in česen, drobtine, poper. Vse dobro premešamo, dolijemo belo vino in še nekoliko pokuhamo.
Dober tek!
Regional priporoča
Več trendov
Več kronike
GROZLJIVKA V GOSTIŠČU: V eksploziji mrtvih in poškodovanih več ljudi (FOTO, VIDEO)
M.U.
-
danes ob 09:01
PIJANI 53-LETNIK ZNANCU UKRADEL AVTO: Pozneje ga je obvestil, da je končal na strehi
M.U.
-
včeraj ob 19:38
OVIRA NA PRIMORSKI AVTOCESTI: Ne boste uganili, kaj je ležalo pri počivališču Studenec
N.J.
-
10.1.2025 ob 12:41
Novo iz Slovenije
POOSTREN NADZOR NA MEJI: Na primorski avtocesti pri Fernetičih prišlo do zastojev
M.U.
-
včeraj ob 18:00
MINISTER HAN OB ROBU VRHA MED ESO IN SLOVENIJO: "Priložnosti v vesoljskem sektorju je res veliko"
A.P.
-
10.1.2025 ob 19:04
In še to. Na Pelješcu pravijo mušule dagnjam. Popolnoma sem zmeden