Pojeduh v Hiši Torkla v Kortah

Kulinarika

Pojeduhova ekipa se je tokrat na lov za kulinaričnimi dobrotami odpravila v Korte nad Izolo. V hiši, ki na istem mestu stoji že od leta 1862 in kjer je nekoč delovala torklja, že od šestdesetih let prejšnjega stoletja obstaja gostilna. Ob koncu devetdesetih let je dobila novega lastnika, ki je objekt popolnoma prenovil, a se njegovi gostinski prijemi niso obnesli. Najemniki so se v preteklem desetletju kar vrstili. Decembra lani pa sta Hiši Torkla svež veter vdahnila Sebastijan in Andreja Kovačič, ki sta več kot 15 let nabirala gostinske izkušnje po Sloveniji in kot kaže, jima istrski zrak zares ugaja.

Sebastijan in Andreja Kovačič

Kot nam je Sebastjan ob pogovoru zaupal, v Torkli ponujajo lokalne in slovenske jedi s preprostimi okusi, ki so osnovani na kakovostnih surovinah iz domačega okolja. Vinsko listo sestavljajo večinoma slovenske etikete s poudarkom na primorskih, nekaj je tudi italijanskih in francoskih. Pohvalijo se lahko s širšim izborom šampanjcev in penin.

Hiša Torkla v Kortah  pogled z zasteklene terase

Čeprav smo Torklo pred leti že obiskali, nas je ob vstopu ponovno navdušil z okusom opremljen velik notranji prostor, ki po desni strani vodi v manjšega, za zaprte skupine, na levi pa se odpre zasteklena terasa s pogledom na stari del vasi. Vrata gostilne so odprta vsak dan s prazniki vred med 12.00 in 22.00, z izjemo ponedeljka in torka. Obljubljajo, da bodo v poletni sezoni ključ obrnili tudi ob torkih. Sprejmejo lahko največ 40 obiskovalcev, ob predhodnem dogovoru se številka lahko poveča do 80.

Domači špageti s sardelami

Na aprilski petkov večer so nam v Torkli postregli z naslednjim degustacijskim menijem:

-          pozdrav iz kuhinje: popečeni kruhki z domačo piščančjo pašteto s tartufi in domačo marmelado iz rdeče čebule,

-          carpaccio hobotnice z belim fižolom in staranim balzamičnim kisom,

-          jakobove pokrovače (kapesante) na krompirjevi kremi s pečenimi šparglji, ovitimi v patanegro,

-          domači špageti s sardelami,

-          telečja krača in krompir izpod peke,

-          razstavljena gibanica Torkla.

Pili smo:

-          peneče vino Klenart,

-          rebula Ronk letnik 2011,

-          zeleni sauvignon Mavrič letnik 2009,

-          malvazija Korenika Moškon letnik 2011,

-          refošk Renero Rojac letnik 2007,

-          renski rizling Skaza letnik 2008.

Zgornji degustacijski meni bo vašo denarnico stanjšal za 42 evrov, za vina pa boste morali seči še po 18 evrov.

Jakobove pokrovače (kapesante) na krompirjevi kremi s pečenimi šparglji, ovitimi v patanegro

 

Preverjeno priporočamo: popečene kruhke z domačo piščančjo pašteto s tartufi in domačo marmelado iz rdeče čebule; carpaccio hobotnice z belim fižolom in staranim balzamičnim kisom; jakobove pokrovače (kapesante) na krompirjevi kremi s pečenimi šparglji, ovitimi v patanegro; domače špagete s sardelami; telečjo kračo in krompir izpod peke.

Hiša Torkla:

N: Korte 44 b, 6310 Izola

E: info@hisa-torkla.si

T: +386(0)5 620 96 57

W: www.hisa-torkla.si

ke poceni |  03 .05. 2013 ob  20: 48
Samo 42 evrov za kosilo... pa , da imamo slab standard...
Matjaz |  30 .04. 2013 ob  04: 41
Komaj pisem, ker se slinim, definitivno pridem poskusit te dobrote...... :)
sonja |  29 .04. 2013 ob  17: 25
tej špargli so verjetno za si prste obliznit
Ham ham |  28 .04. 2013 ob  21: 00
Pojdimo na pokušino, dobro jejmo in se družimo v prijetnem ambientu. Članek pritegne, ni kaj.
gurmanka |  28 .04. 2013 ob  18: 45
Super ideja kam it dobro jest!