Največji slovenski trgovci potrjujejo napovedi podražitev dobaviteljev, za koliko se bodo meso, kruh in mleko dejansko podražili na trgovskih policah, pa še ne morejo napovedati. Dobavitelji so napovedali podražitve mesa do 25 odstotkov, trgovci pa se trenutno pripravljajo na pogajanja z njimi, nekateri bodo iskali tudi druge nabavne vire.
Podražitve morajo dobavitelji in trgovci še doreči
Predsednik uprave Mercatorja Toni Balažič je danes potrdil, da so dobili napovedi proizvajalcev za podražitve določenih prehrambenih kategorij, predvsem mesa in kruha. “Vendar podražitve še niso realizirane, to so zgolj napovedi,” je poudaril Balažič.
Prvi mož Mercatorja je ob robu novinarske konference ob podpisu dogovorov o odkupu sadja in zelenjave v naslednji sezoni v Mariboru dejal, da so sedaj pristopili k pogajanjem z dobavitelji. “Potrošnika želimo zaščititi pred podražitvami, v vsakem primeru bomo poiskali nove nabavne vire, da bo potrošnik to kar se da čimmanj občutil,” je še dodal Balažič.
Napovedi podražitev dobaviteljev potrjujejo tudi v Tušu. “Koliko bodo podražitve s strani dobaviteljev vplivale na končne cene za kupce, je v tem hipu neodgovorno napovedati. Maloprodajno ceno določa trg in končni potrošnik, ki se na koncu odloča o posameznem nakupu,” pravijo v Tušu in dodajajo, da je dvig maloprodajnih cen odvisen od napovedi s strani dobaviteljev.
V petek je po skupščini predsednik uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser izpostavil, da so zaskrbljeni, kaj se bo zgodilo s cenami surovin, ki bodo dramatično posegle v poslovanje ne zgolj perutnine temveč vseh tovrstnih družb. “Najavili smo, da se bodo cene v naslednjem obdobju dvignile od sedem do 15 odstotkov. Na nekaterih trgih v tujini smo že korigirali cene, v Sloveniji začenjamo s 1. septembrom,” je še dejal v petek. Danes pa je za STA poudaril, da podražitve načrtujejo že v tem mesecu, z nekaterimi trgovci pa so povišanje cen že uskladili.
Nove cene izdelkov Žita bodo stopile v veljavo, ko s trgovci dosežejo končni dogovor, zagotovo pa to ne bo v septembru, so pojasnili v Žitu. Kruh in pekovsko pecivo bodo prilagodili za približno 3,5 odstotka, trajne pekovske in mlevske izdelke pa za približno sedem odstotkov. Zaradi novonastalih tržnih razmer bodo selektivno popravili tudi cene v nekaterih drugih kategorijah. Te bodo spreminjali glede na dogajanja na trgu in glede na njihove nabavne pogoje – ponekod bodo zato lahko cene tudi znižali (npr. čokolada in ajdova kaša).
Zaradi hudega skoka cen surovin se podražitvam tudi v Pivki Perutninarstvu ne morejo izogniti. Tako bodo cene piščančjega mesa zvišali od 10 do 15 odstotkov. Stroški krme pri živem piščancu namreč pomenijo kar 60 odstotkov vseh stroškov. Zavedamo se, da je potrošnikom z upadanjem njihove kupne moči vse teže, a spričo dražje krme tudi na naši strani ni drugega izhoda,” poudarja direktor trženja Pivke Damjan Oblak.
“Cene svežega svinjskega in govejega mesa smo zvišali. Cena surovega mesa se je zvišala od 12 do 25 odstotkov, cene izdelkov pa se dvigujejo postopoma,” je za STA pojasnil direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec. Z določenimi trgovci so zadnje mesece postopoma že dvigovali te cene, pri drugih so jih dvignili danes. Svinjsko meso se je podražilo tudi do 25 odstotkov, goveje meso pa v zadnjem obdobju do 15 odstotkov. Cene izdelkov iz mesa pa se bodo zvišale od sredine tega meseca do konca meseca, in sicer od deset do 15 odstotkov.
“Cene mesa v Sloveniji se bodo dvignile tudi v maloprodaji, a to ostaja v Sloveniji eno od poceni in kakovostnih živil. Slovenske maloprodajne cene mesa so bile na 80 odstotkih evropskega povprečja, že samo v primerjavi z Avstrijo so nižje do 40 odstotkov,” pravi Krivic in dodaja, da bodo navkljub podražitvi, cene mesa v Sloveniji še vedno nižje kot v tujini. Zato tudi ne pričakuje upada prodaje, ker “slovensko meso glede na kakovost ostaja eno od cenejših živil”.