Inšpektorat RS za kmetijstvo, gozdarstvo, hrano in okolje je vzorčil 19 vzorcev oljčnih olj. Med drugim so bile v 10 vzorcih ugotovljene senzorične napake, ki so vzorce uvrščale v nižjo kategorijo od označene, v treh pa je bilo poleg senzoričnih napak ugotovljeno tudi odstopanje od predpisanih kemijskih vrednosti.
Neskladja pri rezultatih analiz vzorcev ekstra deviških oljčnih olj
Inšpektorat je želel z vzorčenjem preveriti označevanja ter kakovosti in pristnosti oljčnih olj, ki so v prodaji na slovenskih policah. Izbor vzorcev je bil usmerjen v kontrolo označb in preverjanje kakovosti predvsem tistih olj, ki še niso bila analizirana v preteklih letih, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo in okolje. Po poreklu je bila večina olj iz EU (sedem mešanic olj iz EU, dve španski, pet grških, eno italijansko, trije vzorci olj pa so bili slovenskega porekla), en vzorec je bil po poreklu iz Tunizije.
Analize z izdajo mnenj je opravil Laboratorij za preskušanje oljčnega olja iz Izole, senzorično ocenjevanje pa Panel za senzorično ocenjevanje deviškega oljčnega olja.
Izmed 10 neskladnih vzorcev je bilo pet poslanih na ponovno senzorično ocenjevanje v tuje laboratorije. Rezultati ponovne ocene še niso znani. Iz pregleda oznak na etiketah oljčnega olja je bilo razvidno, da osem deklaracij ni bilo v skladu s predpisi.
Za ugotovljene neskladnosti so inšpektorji ukrepali z izdajo šest odločb po zakonu o kmetijstvu, s katerimi so odredili ustrezno poimenovanje kategorije oljčnega olja in dveh opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru v primerih manjših pomanjkljivosti v označevanju izdelka.
V primeru skladnih vzorcev je bilo izdanih šest sklepov o ustavitvi postopka. V petih primerih, ko so bila olja odposlana v tuje laboratorije na ponovno analizo, postopki še niso zaključeni, ker rezultati analiz še niso znani. Prekrškovni postopki pa še niso bili uvedeni.
Sorodne vsebine:
Osredotočite se na zdravo prehrano!