MLADI PORTOROŠKI KUHAR TRETJI V EVROPI: Predstavil je Primorsko kot gastronomsko regijo

Piran

25-letni portoroški chef Filip Matjaž je Primorski na tekmovanju mladih kuharskih mojstrov, ki ga je minuli konec tedna gostila Katalonija, 'prikuhal' bronasto odličje. Ob tem je postal ambasador Mednarodnega inštituta za gastronomijo, kulturo, umetnost in turizem (IGCAT), ki bo promoviral Primorsko kot gastronomsko regijo.

Komisija si prvi dan ogleda pripravo tradicionalne jedi, drugi dan pa kuhar predstavi svojo različico.

Matjaž je v okviru tekmovanja European Young Chef Award 2017, ki ga pripravlja IGCAT – International Institute of Gastronomy Culture, Art and Tourism, na pobudo profesorja Aleša Gačnika s Fakultete za turizem zastopal Primorsko oziroma Slovenijo, komisiji pa se je predstavil s krožnikom Okus slovenskega morja. "Gre za sodobno različico istrskega brodeta, saj smo morali tekmovalci na sodoben način predstaviti tradicionalno jed svoje regije," nam je razložil Matjaž.

Tekmovalci na finalu, ki ga vsako leto gosti ena od evropskih gastronomskih regij, komisiji najprej predstavijo tradicionalno jed, potem pa še svojo modernejšo interpretacijo. Matjaž je svojo kulinarično zgodbo stkal iz tradicije istrskih vrtov, polnih zelenjave, in bogastva, ki ga je Istrijanom vedno dajalo morje. Klasični istrski brodet je postavil na zelenjavno posteljico, ki jo je dopolnil s tortico iz školjk, sipo in koščki ribe v testu. Slednje kot simbolno ribiško mrežo, v spomin na z morjem povezano tradicijo teh krajev in včasih trdo življenje ribičev.

Udeleženci gastronomsko pokrajino predstavijo s surovinami, produkti in vsemi značilnostmi. Filip je v svojo prezentacijo vključil lokalne soline, ribe, vino, zelenjavo in oljčno olje ter znano slovensko emajlirano posodo.

"Osvojil sem odlično tretje mesto ter postal IGCAT ambasador naše bodoče gastronomske regije," je dejal 25-letnik, ki trenutno vihti kuhalnico v znani portoroški gostilni, kmalu pa se bo lotil svoje gostinske zgodbe. Naziv ambasadorja s seboj prinaša tudi prijetno dolžnost, postal bo namreč tudi mentor bodočim kuharskim navdušencem.

Matjaž upa, da bo Primorska postala ena od evropskih gastronomskih regij v okviru omenjene organizacije – odločitev o tem mora sicer sprejeti država, ki lahko sodeluje kot celota ali z eno od pokrajin – in bo tekmovanje mladih kuharjev gostila leta 2022.

Deli novico:

Branko  |  09 .11. 2017 ob  16: 58
Najboljši brodet kuhajo v Ribji Kantini Friolin v Portorožu !!
. |  09 .11. 2017 ob  10: 33
Sovražim to moderno sranje
Bravo |  09 .11. 2017 ob  08: 40
Filip
Dio bono |  09 .11. 2017 ob  07: 31
Sami stručkoti na tej Obali. Ali mi lahko pove kdo naslov, ime kakšne dobre, poceni restavracije pri nas? Lačen sem vsaki dan tudi jaz in žejen, ma ne alkohola. Država je vse zablokirala. Guns
đulja |  09 .11. 2017 ob  07: 29
Bravo, čestitke, priden in luštkan. Vse naj naj in veselo naprej.
ferdo |  08 .11. 2017 ob  20: 42
Bravo fant!
Nimam šoldi pa ča |  08 .11. 2017 ob  19: 15
Danes jem kruh jutri pa kar naprosim jaz bi tudi nagrado
Smeh |  08 .11. 2017 ob  19: 13
Težko dobit nagrado za dobrega kuharja ko vsi jejo mc donalds
istrijan |  08 .11. 2017 ob  18: 27
-1
Nisem še videl tako suhega brodeta,vseeno čestitam Filipu za osvojeno tretje mesto.
 |  08 .11. 2017 ob  15: 47
Bravo Filip!
Mojvzdevek |  08 .11. 2017 ob  15: 09
Čestitke za uvrstitev in odlicno zgodbo
jQuery1620426081005243367_1510148824716 |  08 .11. 2017 ob  14: 47
BRAVO! ČESTITAM IN ŽELIM ŠE VELIKO USPEHOV!