V Strunjanu ta konec tedna vse diši po »božanskem sadežu«. Na velikem peščenem strunjanskem parkirišču že 12. leto zapored poteka tradicionalna prireditev Praznik kakijev. Turistično društvo Solinar je v sodelovanju z obmorskim centrom Term Krka Talaso Strunjan kot vedno pripravilo bogat kulturno-zabavni program, ki se bo zaključil jutri zvečer.
12. Praznik kakijev v Strunjanu
Letošnji Praznik kakijev se je pričel včeraj s slavnostno otvoritvijo, na kateri je nastopila skupina mandolinistov Serenate iz Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran, pozdravne nagovore pa so imeli predsednik TD Solinar Gianfranco Giassi, župan Peter Bossman, predsednica Krajevne skupnosti Strunjan Marina Knez, direktor Talasa Strunjan Miran Gaspari in direktor Krajinskega parka Strunjan Marko Starman. Nagovorom je sledil blagoslov kakija, ki ga je opravil strunjanski pater Niko Žvokelj.
Ideja za organizacijo praznika kakijev se je pred dvanajstimi leti porodila predsedniku Turističnega društva Solinar Gianfrancu Giassiju. Ker je bilo pridelka veliko, povpraševanja pa zaradi nepoznavanja sadeža malo, si je zamislil prireditev, ki bi kaki predstavila ljudem, hkrati pa odpirala nove tržne niše. Namen prireditve je bil predstaviti širši javnosti vse lastnosti kakijev, cilj pa povečati prodajo in predstaviti Strunjan kot turistični kraj. Od skromnih začetkov se je praznik z leti povzpel v sam vrh prireditev na Primorskem.
"V Strunjanu smo imeli veliko kakija, ki pa ga nismo mogli unovčiti. S praznikom smo povezali kmetijstvo in turizem ter "zmagali". Kot vidite, je obiskovalcev veliko, če bo tako do nedelje, jih bomo imeli tudi letos okrog 15.000," je o prazniku povedal Giassi.
Kaki izhaja iz vzhodne Azije, pretežno Kitajske, kjer so ga gojili že pred več kot tisoč leti, šele pred sto petdesetimi leti pa se je razširil po vsem svetu. Strunjanski kakiji predstavljajo eno tretjino celotne proizvodnje kakijev v Sloveniji, za njihovo kakovost pa sta zaslužni predvsem blaga klima in rodovitna tla. Sadež je bogat z vitamini in minerali, odlikujejo pa ga visoka vsebnost prehranskih vlaknin in nizka vsebnost beljakovin in maščob. Pripisujejo mu številne zdravilne učinke, saj naj bi bil koristen za ledvice, jetra, oči, kožo in lase, pravijo tudi, da poživlja presnovo, znižuje holesterol ter krepi imunski sistem.
Njegove posebnosti je Giassi strnil v besedah: "Kaki je hrana bogov, na kar nakazuje tudi njegovo botanično ime Diospyros, božji sadež."
Vse do jutri zvečer bodo obiskovalci lahko pobliže spoznali kaki, se sprehodili po Krajinskem parku Strunjan in nasadu kakijev, prisluhnili zanimivim predavanjem, na tržnici poskusili in kupili strunjanske kakije in druge dobrote iz tega zdravega in okusnega sadeža ter se zvečer zabavali ob prijetni glasbi.
Pa brez zamere....
Tudi v Planici čakaš...
sam mislim, da prireditev rabi nekaj lepotnih popravkov, da bo še boljša, da bo v Strunjan in okolico pritegnila še več ljudi!
in še to, če greš na tako fešto, moraš vedeti, da greš v gnečo in se na to psihološko pripraviš. poslovne partnerje pa animiraš tako, da jim kaj poveš o kakijih, Strunjanu in jim na tem primeru predstaviš našo podjetnost ;-))))))